Hírek

A Netflix visszavág

Miután Steven Spielberg nemrég felszólalt a Netflix ellen, a streaming óriás most válaszol.


Hirdetés

Steven Spielberg, a világ legnagyobb hatalmú rendezője, az Amerikai Filmakadémia rendezői ágának egyik vezetője olyan szabályozást készül benyújtani, amely tiltaná streaming filmek nevezését az Oscar-díjra – írtuk nemrég.

A szabályozás nyilvánvalóan a Netflix ellen születik. Amióta a streaming stúdió mozifilmként próbálja meg kategorizálni az általa forgalmazott alkotásokat (és valóban mozivásznon is szerepelteti őket rövidebb-hosszabb ideig), azóta dúl a harc e filmek mibenléte körül, Spielberg pedig nyíltan ellenzi mozifilmként való felfogásukat.

Roma (2018)

A Netflix mindent egy lóra tett, amikor a Romát hatalmas kampánnyal megtámogatva nevezte több Oscar-díjra is. Ám veszített: a legfontosabb díjat a Zöld könyv nyerte, amit Spielberg is támogatott. Márpedig erős a vélekedés, miszerint „ha a Netflix nem nyer legjobb filmet a Romával, akkor sose fog semmivel”.

Ez az összecsapás tehát a tiszta mozi féltőinek javára dőlt el.

De Spielberg nem elégszik meg ennyivel. A közelgő áprilisi igazgatósági tanácson új szabályzatot készül benyújtani, ami ellehetetlenítené a streaming-filmek nevezését a díjra – írtuk.

E hír után a Netflix most válaszolt Spielbergnek – közli a Variety.

Szeretjük a mozit” – twittelte a stúdió. – „És még néhány dolog, amit szeretünk: eljuttatni azokhoz, akik nem mindig engedhetik meg maguknak a mozijegyet vagy olyan városokban élnek, ahol nincs is mozi. Lehetővé tenni, hogy mindenki, mindenhol egyidőben élvezhesse a premiereket. Még több módot adni a filmkészítőknek, hogy megoszthassák művészetüket. Mindezek nem zárják ki egymást.

 

A Netflix 25-30 millió dollárt költött az Oscar-kampány során, ami a Roma költségvetésének duplája lehet (valamint a legdrágább kampány valaha egy külföldi film számára és talán a legdrágább kampány valaha egy legjobb film nevezés számára). A legjobb film Oscarja (vagy a legjobb rendezőé) legitimációt jelenthetett volna a Netflix mint mozistúdió számára. A kampány miatt többen is aggódtak: egy vélemény szerint a jövő filmesei kisebb eséllyel viszik a műveiket kicsi vagy indie forgalmazókhoz, ha látják, hogy egy Netflix-féle óriás képes harmincmillió dollárt is elkölteni a saját forgalmazásában lévő filmek esélyeinek növelésére. De most Spielberg és a vele egyetértők – például Quentin Tarantino, Christopher Nolan és Steve McQueen – garantálhatják, hogy a stúdió sose legyen Oscar-esélyes többé, és így világos határvonal húzódjon a mozifilmek és a tévéfilmek (vagy streaming-filmek) között.

A tévé ma jobb, mint valaha volt. Jobb írás, jobb rendezés, jobb alakítások; jobb történeteket mesélnek el. (…) De ha egyszer elkötelezted magad a tévéformátum mellett, akkor tévéfilmet gyártasz. Ha jó a műsor, akkor biztos, hogy megérdemel egy Emmyt. De nem egy Oscart” – vélekedik Spielberg.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés