Hírek

A nevén szólították: Lady Bird – A New York-i Filmkritikusok Körének díjai

Greta Gerwig: Lady Bird

Egy kisebb mérföldkőhöz érkezett a díjszezon, kihirdette nyerteseit Amerikai talán legbefolyásosabb kritikus csoportja, a New York-i Filmkritikusok Köre.

Sok mindenen túl vagyunk már, ismerjük a New York-i függetlenek nyerteseinek névsorát, az Independent Spirit Awards jelöltjeit, felmértük a helyzetet a nagyobb hollywoodi stúdiók és kisebbek háza táján, tegnapelőtt pedig napvilágot láttak az első nagyobb kritikai díjak is. Most azonban elérkezett az idő egy újabb nagy dobásra, ma este, órákig tartó vita után az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legbefolyásosabb szervezete is véleményt nyilvánított.

Jordan Peele rendező és a Tűnj el! népszerűsége töretlen. Az egykori sereghajtóból éllovassá vált horror az elmúlt napokban egy hatalmas hajrával tört fel a Lady Bird és a Szólíts a neveden! mellé. A Tűnj el! most a legjobb első film díjával távozott, míg a Szólíts a neveden! elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját (Timothée Chalamet), a Lady Birdnek pedig a női főszereplőjét, Saoirse Ronant gazdagították egy újabb elismeréssel, a filmet magát pedig az est fődíjával tüntették ki. Akárcsak a National Board of Review szavazásán, legjobb forgatókönyvírónak itt is Paul Thomas Andresont (Fantomszál) választották, így ez a filmalkotás is kapott egy újabb kis hátszelet az Oscar felé.

Thimothee Chalamet – Szólíts a neveden!

Meglepetésben sem volt hiány, legalábbis valószínűleg nem sok ember radarján szerepelt eddig a legjobb női mellékszereplő kategória nyertesének neve. Tiffany Haddish a Girls Tripben nyújtott alakításával győzte meg az ítészeket, ami egy csapat nőről szól, akik bulizni mennek New Orleans-ba. A színésznőt korábban a Keanu című film egy kis szerepében láthattuk. A férfi mellékszereplő díja ezzel szemben papírforma lett, már ha díjszezon ezen pontján lehet ilyet mondani: Willem Dafoe egy újabb érmet szerzett a The Florida Projectért, de nem ez volt a legnagyobb lökés, amit a film kapott, hiszen Sean Baker a legjobb rendezés díját is elhozta. Nagy segítség ez egy ilyen kis filmnek, talán nem akkora mint amekkorát tavaly a Moonlight kapott, de a The Florida Project ezzel akkor is nagyot lépett előre a díjszezonban.

A dokumentumfilmek közül az idén életmű Oscarral jutalmazott Agnes Varda legutóbbi alkotását (Visages, villages) találták a legjobbnak, amelyben a rendezőnő egy fotográfussal járja be a francia vidéket. A nem angol nyelvű film díja szintén Franciaországba vándorolt, ebben a kategóriában Robin Campillo Cannes-ban is díjazott alkotása, a 120 dobbanás percenként lett a befutó. Legjobb animációs film a Pixar Cocója lett.

Legjobb film: Lady Bird

Legjobb rendező: Sean Baker (The Florida Project)

Legjobb elsőfilmes rendező: Jordan Peele (Tűnj el! – Get Out)

Legjobb női főszereplő: Saoirse Ronan (Lady Bird)

Legjobb férfi főszereplő: Timothée Chalamet (Szólíts a neveden! – Call Me by Your Name)

Legjobb női mellékszereplő: Tiffany Haddish (Girls Trip)

Legjobb férfi mellékszereplő: Willem Dafoe (The Florida Project)

Legjobb forgatókönyv: Paul Thomas Anderson (Fantomszál – Phantom Thread)

Legjobb operatőr: Rachel Morrison (Mudbound)

Legjobb idegen nyelvű film: 120 dobbanás percenként (BPM, rendezte: Robin Campillo)

Legjobb dokumentumfilm: Visages, villages (rendezte: Agnes Varda)

Legjobb animációs film: Coco

120 dobbanás percenként
120 dobbanás percenként

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.