Hírek

A nők a jobbak – Simán győzött a Női szervek Az elnök végveszélyben ellen (Box Office június 28-30.)

Női szervek The HeatEgy szusszanásnyi időt sem vesznek az amerikai mozinézők, ismét egy olyan hétvégén vagyunk túl, ami kiváló eredménnyel zárt. Bár az első a Szörny Egyetem lett, az igazi dicsőség a Női szerveket illeti meg, ami az előzetes várakozásokra rácáfolva sikerrel szólította meg a nézőket az Egyesült Államokban. Az elnök végveszélyben viszont bedobta a törülközőt, és csak a negyedik helyen startolt.

Fantasztikus az idei nyári kasszarobbantó szezon az USA-ban. Kilenc olyan hétvégén vagyunk túl (minimális kerekítéssel), ami 150M fölötti összbevételt termelt a filmszínházakban, és tényleg szinte nagyítóval kell keresni a bukásokat a sok-sok siker közepette. Az eheti listavezető Szörny Egyetem (Monsters University – már vetítik) például már első víkendjén is kiválóan muzsikált, most azonban még egy lapáttal rátett: 46,2M-s bevétele remekül megalapozza az általam korábban elvárt 230-250M-s végösszeg túlszárnyalását, ez pedig leginkább a hétköznapi bevételeknek köszönhető. A baj talán az lehet, hogy Gru 2. startjáig már csak pár nap van hátra, de tapasztalatok szerint a Pixar animációkat műfajtársainál jóval kevésbé szokta megviselni a konkurencia.

Az első premier a listán a Női szervek (The Heat – hazai bemutató: július 4.) című akcióvígjáték. A zsarupárosról szóló mozi gyakorlatilag a 48 óra és a Halálos fegyver egyenes ági leszármazottja, női verzióban azonban ilyen buddymovie legjobb tudomásom szerint még nem készült. Az úttörést kiváló érzékkel a Koszorúslányok rendezőjére, a korábban csak tévés körökben ismert Paul Feigra bízták. Ízig-vérig hollywoodi recept: 2011 egyik legnagyobb meglepetés-mozijából (box office szempontból legalábbis) összekapcsolták a rendezőt és a vicces mellékszereplőt, hozzácsapták az ismét tündöklő Sandra Bullockot, és voilá: itt a siker.

A Női szervekről ugyanis ez már az első hétvége alapján elmondható. 43M költségvetéséből 40M-t rögtön összegyűjtött, ráadásul mivel 65%-ban nők látták, olyan piaci szegmenset szólítottak meg, amelyet a következő hetekben meglehetősen hanyagolnak. A közönség visszajelzése ráadásul inkább pozitív (ez nagyjából a kritikákra is igaz), szóval simán lehet, hogy megnégyszerezi nyitóbevételét.

Női szervek (The Heat)
Női szervek (The Heat)

Természetesen Sandra Bullock számára is nagy eredmény egy ilyen siker, de az igazi áttörést Melissa McCarthy érte el. A Személyiségtolvajban is már azért méltatták, mert elvitte a hátán a mozit, és ez kvázi a Női szervek esetében is igaz. Ha még hozzávesszük a Másnaposok 3-at, (bár abban csak mellékszerepet kapott), akkor hamarosan elmondhatjuk, a színésznő három olyan filmet tudhat a háta mögött, amely 100M-nál nagyobb bevételt ért el. Új sztár született tehát, ezúton is gratulálunk a Szívek szállodája egykori Sookiejának!

A következő helyen tanyázik a Z világháború (World War Z – már vetítik). Múlt héten 60% fölötti esést predesztináltam a zombifilmnek, ehhez képest igazán kedvező az 55%, ráadásul a hétköznapokon is jól teljesített. A most begyűjtött 29,8M-val már 123,7M-nál jár a mozi, így viszont kezd egészen közel kerülni ahhoz, hogy a Mr. & Mrs. Smith beelőzve Brad Pitt legsikeresebb filmjévé váljon. Szurkolunk neki!

Csak a negyedik helyen kezdett a másik új, a dobogó felsőfokára várt premier, Az elnök végveszélyben (White House Down – hazai bemutató: augusztus 29.). Az összegyűjtött 25,7M semmire sem lesz elég, illetve a 150M-s költségvetés előteremtésére biztosan nem, tekintettel arra, hogy rengeteg konkurencia érkezik, a nézői visszajelzések pozitív volta pedig csak minimálisan javíthat helyzetén.

Az elnök végveszélyben (White House Down)
Az elnök végveszélyben (White House Down)

Úgy tűnik, Az elnökvégveszélyben elől egészen egyszerűen elszívta a levegőt márciusi (hazánkban áprilisi) ikertestvére, a Támadás a Fehér Ház ellen (Olympus Has Fallen). A magyar címek kiválóan rávilágítanak arra, mennyire azonos a két akciófilm története – akár fordítva is fordíthatták volna. Érdekes a helyzet forgalmazói szemmel, mert amíg a Gerald Butler-Aaron Eckhart mozi elő nem került, minden arra utalt, hogy simán siker lesz a Roland Emmerich (Holnapután, 2012) készítette akció. Channing Tatum például a tavalyi évben érte el az igazi áttörést box office-os mesterhármasával (Fogadom: 125M, Magic Mike: 113,7M, 21 Jump Street – A kopasz osztag: 138,4M), Jamie Foxx meg megint menő a Django elszabadul nyomán. Ez egy tipikusan olyan helyzet, amikor se a színészek, se a rendező, se a forgalmazó nem hibáztatható, egyszerűen pechük volt, hogy a Támadás a Fehér Ház ellen pár hónappal korábban elkészült. Az a film akkor 98,8M-t szedett össze a 70M-s költségvetés törlesztéséhez, ilyen összegre sajnos Az elnök végveszélybennek esélye sincs, valahol 80-90M között kifullad majd.

A folytatásban rögvest jön Az acélember (Man of Steel – már vetítik), ami beállt egy tűrhető esési szintre. Meg kell jegyeznem, és ez mindent elárul a jelenlegi amerikai mozipiacról, hogy ötödik helyen áll 20,8M-val (az Izomagyak pár hete kevesebbel is a dobogó első helyére került). Fej-fej mellett halad az Itt a vége (This Is the End – hazai bemutató: augusztus 22.) és a Szemfényvesztők (Now You See Me – már vetítik), mindkettő előtt hosszú út áll még. Velük szemben lassan itt a vége a Halálos iramban 6-nak (Fast & Furious 6. – már vetítik) és a Gyakornokoknak (The Internship – már vetítik), a Sötétségben – Star Trekben (Star Trek Into Darkness – már vetítik) viszont talán még van egy kis szufla.

The Attack
The Attack

Sofia Coppola új dobása, a Lopom a sztárom (The Bling Ring – már vetítik) kipukkadt, mint egy lufi, 57,5%-ot esett, viszont a Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight – hazai bemutató: augusztus 15.) elkezdte megtartani a nézőit. Öt filmszínházban kezdett most Pedro Almodóvar nálunk már bemutatott mozija, a Szeretők, utazók (I’m So Excited) – ott nagyjából telt házzal. A végére pedig egy érdekesség: tízszeresére bővült a The Attack c. libanoni drámát vetítő vásznak száma. Az azonos című regény adaptálásával készült film egy arab orvosról szól, aki hirtelen megtudja, hogy felesége részt vett egy terrormerényletben, ez pedig arra kényszeríti, hogy átgondolja az egész eddigi életét. A trailerét itt találjátok, másfél percet mindenképp megér.

A jövő héten két film nyit 3500 mozi feletti számban. Több esélye a már említett Gru 2-nek van, az animáció-folytatások nem szoktak hibázni. Sokkal izgalmasabb lesz viszont A magányos lovas (The Lone Ranger) startja, itt ugyanis az a kérdés, vajon Gore Verbinskinek (A Karib-tenger kalózai) sikerül-e a kalózfilmek után a western műfaját is felélesztenie. Johnny Depp-pel eddig minden kooperációja működőképes volt, meglátjuk, ezúttal nem vágta-e túl nagy fába a fejszét a direktor. 800 vásznon kezd továbbá Kevin Hart stand-up komikus Let Me Explain-je – nem valószínű, hogy a műfaj korlátait pont most hétvégén törnék át.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com