Hírek

Karlovy vary 2008: A nyomozó a fesztiválon

A legutóbbi Magyar Filmszemle meglepetése, Gigor Attila elsõ játékfilmje a Karlovy Vary-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be a külföldi közönségnek. Közép-Európa legrégebbi és máig egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja összesen hét magyar rendezõ filmjét tûzi mûsorra.

Prágában nyilvánosságra hozták a szervezõk a július 4-én kezdõdõ Karlovy Vary-i filmfesztivál teljes programját. Az idén 43. alkalommal kezdõdõ filmünnep térségünk legrégebbi és legfontosabb nemzetközi szemléje. Berlin, Cannes, és Velence mellett a monarchia egykori fürdõvárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Vary-ban megrendezendõ mustra is a FIAPF (Film Producerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minõsített 12 nemzetközi filmfesztivál közé tartozik.

Gigor Attila, Lakatos Róbert, Dettre Gábor, Nemes Gyula, Szemzõ Tibor, Tarr Béla és Mundruczó Kornél – hét magyar rendezõ filmjét tûzi mûsorra Közép-Európa legkedveltebb nemzetközi filmfesztiválja július 4-12. között.

A Kristályglóbuszért folyó versenybe kapott meghívást a legutóbbi Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó. Gigor Attila elsõ játékfilmje februárban a legjobb mûfaji film Moziverzum-díjával együtt a legjobb színész – Anger Zsolt -, a legjobb forgatókönyv, a legjobb vágó – Kovács Zoltán – és a Diákzsûri fõdíját is bezsebelte. A zárkózott boncmester nyomozását bemutató diplomafilm a KMH Filmben készült, producere Pusztai Ferenc, operatõre Herbai Máté. Karlovy Varyban A nyomozó-t a fõszereplõk, Anger Zsolt és Rezes Judit, a producer, valamint a forgatókönyvet is jegyzõ Gigor Attila együtt mutatják be a nagyközönségnek és a nemzetközi sajtónak. A Kristályglóbusz sorsáról héttagú nemzetközi zsûri dönt, melynek elnöke a ’68-óta Amerikában alkotó Ivan Passer, a cseh újhullám markáns alakja. Az Oscar-díjas magyar operatõr Zsigmond Vilmos is az ítészek között lesz idén. A nyomozó nemzetközi premierje július 10-én este lesz Karlovy Varyban.

A kizárólag közép-európai mozgóképeket mûsorra tûzõ „East of the West” versenyprogram két magyar film nemzetközi premierjét tartogatja. Lakatos Róbert Bahrtalo! és Dettre Gábor Tabló címû alkotásai kaptak meghívást a versenybe. Mindkét filmet a rendezõk és a producerek részvételével mutatják be, a vetítéseket közönségtalálkozó követi. Az „East of the West” verseny zsûrijében Bársony Éva újságíró, filmkritikus vesz részt.

A versenyzõ magyar játékfilmek mellett Nemes Gyula Letûnt világ címû új munkája a legjobb dokumentumfilm díjáért száll ringbe. A Kopaszi-gát kilakoltatását és átépítését szavak nélkül bemutató alkotás Nemes Gyula második dokumentumfilmje ebben a témában. A mulandóság gátja címmel készített elsõt 2004-ben szintén a Karlovy Vary-i fesztivál versenyében láthatta elõször a nemzetközi publikum. Nemes Gyula személyesen mutatja be új filmjét.

A zene és vizualitás kapcsolatának jelenlegi változásaira kihegyezett ’2008: A Musical Odyssey‘ címû válogatásban Szemzõ Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium címû filmje lesz látható. Tarr Béla A londoni férfi címû legutóbbi rendezése a „Horizontok” címû válogatásba, Mundruczó Kornél Delta címû mûve pedig a „Nyitott szemek” elnevezésû programba kapott meghívást.

A magyar Eurofilm koprodukciójában készült grandiózus Báthory-film, melyet a világhírû szlovák rendezõ Juraj Jakubisko jegyez, Karlovy Varyban lesz látható elõször. A Báthory Erzsébet rejtélyes élettörténetét feldolgozó nagyszabású film, a Báthory, cseh-magyar-angol-szlovák koprodukcióban készült.

Címkék

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com