Hírek

A Paddington 2. legyűrte az Aranypolgárt

Elveszítette tökéletes kritikai pontozását az Aranypolgár.

Nyolcvan évvel ezelőtt ezen a hétvégén mutatták be a new yorki mozik Orson Welles Aranypolgár (Citizen Kane) című filmjét – azt a filmet, amelyik sokak véleménye szerint a világ legjobb filmes alkotása azóta is. Az évforduló természetesen jókora érdeklődést gerjesztett a film iránt. Ennek egyik eredménye David Fincher Mank című, sokszoros Oscar-jelölt ls kétszeres nyertes alkotása lett, amely nagyrészt az Aranypolgár keletkezéséről szól, másik következménye viszont egy aranyosan abszurd fejlemény.

Az Aranypolgár ugyanis elveszítette sokáig fenntartott tökéletes kritikai értékelését a Rotten Tomatoes című oldalon, miután előkerült egy réges-régi, a filmet lehúzó kritika – írja a The Hollywood Reporter. Így most egyetlen mozialkotás létezik, amelyik tökéletes pontszámmal bír az oldalon: ez pedig a brit kismackó kalandjairól szóló Paddington 2.

Érdekesség, hogy maga Welles egyáltalán nem gondolta, hogy filmje a világ legjobbja lenne. „Egyáltalán nem hiszem” – mondta Welles az őt gyakran vendégül látó Dick Cavett nevű riporter show-jában, 1970-ben. „De a következő az lesz” – tette hozzá kacsintva.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés