Hírek

A popsztár Sia filmet csinált egy autista lányról, már az előzetesétől kitört a botrány

Áll a bál a Music körül, és az énekesnő felhevült reakciói cseppet sem segítenek csitítani a balhét.

Újabb filmet érte a napokban az érzéketlenség vádja, ráadásul ezúttal éppen abból a közösségből érkezett a csapás, amely iránt a film a társadalmat érzékenyíteni szerette volna.

Az egész úgy kezdődött, hogy a népszerű és kedvelt énekesnő, Sia úgy döntött, filmet és hozzá egy zenei albumot készít. A projekt nemes egyszerűséggel és némi nagyképűséggel a Music címet kapta, de csak azért, mert a főszereplőt is Musicnek nevezik. A főhős pedig egy autista lány, aki új gyámot kap a józan útra térő Zu (Kate Hudson) személyében. Zunak meg kell tanulnia bánni a lánnyal, és ehhez a kulcsot a zene világába találja meg.

A Music az előzetese alapján egy kedves filmnek tűnik rengeteg bájjal, tánccal és giccsel, pont úgy, ahogy az a gyerekeket megcélzó musicaleknél lenni szokott. Sok múlik a zenén és a koreográfián, leginkább e két tényezőtől függ, szeretni fogják-e a tömegek az adott filmet. A Musicot író és rendező Sia elég izgalmas és tehetséges művész ehhez, aki egyébként tudatosan építi saját imázsát. Amelynek kiemelten fontos eleme, hogy a videóklipjeiben mindig ugyanaz a lány szerepel: Maddie Ziegler. Nem meglepő, hogy a Music címszerepét is rá osztotta Sia.

És ez volt az utolsó csepp az autistákat védő és ápoló szervezetek számára. Állításuk szerint a lány alakítása offenzív és pontatlan, ezért eleve azt kérték az emberektől, meg se nézzék az előzetest. „Megkérdezhetem, miért nem egy hátrányos helyzetű színészt szerződtettél le erre a szerepre?” – kérdezte Bronagh Waugh ír színésznő. Hozzátette:

„elég érzéketlen, ahogy ezt a figurát ábrázolod. A hátrányos helyzetű emberek nem romlottak el, és nincs szükségük javításra.”

Sia ezek után átcsapott őrjöngésbe, és először megpróbálta ugyan „szeretettel képviselni a közösség igényeit”, de aztán egy idő után visszavágott, mondván: „Három kib*szott évig végeztem kutatásokat ehhez a filmhez, ezért vagyok ilyen k*rva dühös”. Az énekesnő állítása szerint több hátrányos helyzetű színésszel próbált dolgozni beleértve egy autistát, de számukra ez az egész kényelmetlen és stresszes volt. Amikor pedig valaki megemlített néhány nevet, aki szerinte alkalmas lett volna a szerepre, Sia csak annyit írt vissza: „talán ők csak pocsék színészek”. A veszekedés végén kitört belőle:

 

„A k*rva életbe, miért nem nézitek meg előbb a filmemet, mielőtt elítélitek?”

A Musicot jelen állás szerint februárban mutatják be – azt nem tudni, hogy a mozikban vagy streaming csatornán.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu