Hírek

A Predator írói beperelték a Disney-t

A Hollywood Reporter értesülései szerint pereskedés indult le az 1987-as Ragadozó című film forgatókönyvírói és az egeres megavállalat közt a franchise jogai miatt.

Jim és John Thomas írótestvérek pert indítottak a Disney ellen a franchise jogainak visszaszerzése érdekében. Eközben a Disney 20th Century divíziója jogainak megtartása érdekében saját pert indított a Thomas testvérek ellen.

A Thomas testvérek igyekeznek kihasználni a szerzői jogi törvény felmondási rendelkezését, amely lehetővé teszi a szerzők számára, hogy felfüggesszék az átadásokat egy bizonyos időtartam, konkrétan 35 év után.

Az eredetileg 1986. április 17-én befejezett szkript visszaszerzése így most vált időszerűvé.

Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével indult sorozat sok inkarnációt megélt, köztük két folytatást is. Egyet Danny Gloverrel, a másikat a magyar Antal Nimród rendezésében. Legutóbb 2018-ban találkozhattunk a Ragadozóval, a Disney azonban rebootot tervez. Az új verzió készítője pedig Dan Trachtenberg, aki legutóbb a Cloverfield Lane 10. című sci-fi thrillert rendezte. A Disney így érthetően nem nézi jó szemmel a Thomas testvérek próbálkozását, hiszen gátolják az ötödik Predator-film elkészültét.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.