Hírek

A Project Power Netflix-mérföldköve majdnem példátlan

project-power

A Project Power: A por ereje a második olyan film, ami tíz napon keresztül a Netflix Top 10 első helyén tudott maradni. Mutatjuk a mezőnyt!

Még márciusban a Spenser az igazság nyomában beírta magát a történelembe. Persze nem kritikai, vagy filmszakmai történelemről beszélünk, hiszen pár hónap távlatából alig emlékszünk erre a filmre. Mégis valami miatt a Netflix toplistáját sikerült uralnia. Ráadásul tíz napon keresztül, amire soha (értsd: februártól) nem volt példa. A Peter Berg rendezte Mark Wahlberg film végül 18 (!) napig volt elsőszámú a streamingóriás toplistáján.

A bűvös tizes számot most a szuperhős-drogfilm, a Project Power: A por ereje is átlépte.

A filmben Jamie Foxx és Joseph Gordon-Levitt karakterei harcolnak az öt percig szupererőt kínáló tabletta gyártói ellen. Bár kritikusunk szerint a „film hervasztó kliséparádé lett, több tucat B-kategóriás fércmű erőltetett kollázsa”, a Netflix közönsége mégis az első helyen tartotta.

Ebből 5 perc is elég – Project Power: A por ereje

Az eredmény lehet, hogy nem tűnik nagy mérföldkőnek, mégis elég ritka, hogy egy egészestés film ilyen sokáig maradjon a toplista tetején. A sorozatoknál teljesen más a helyzet. A Tiger King, Az Esernyő Akadémia, de a 13 okom volt is sokáig maradt a dobogó legfelső fokán, de egy sorozat lefutási ideje jóval hosszabb, mint egy „egydobásos” filmé.

A streaming teljesen átrajzolta egy film népszerűségi mutatóit, hiszen az online platformok világában ez nem olyan egyértelmű, mint a mozijegyeladások. A Netflix top 10 listája ráadásul nem is olyan régtől publikus, csak idén februárban érkezett az első lista. Ebben az időszakban csupán tizenegy filmnek sikerült hat, vagy több napon át az első pozícióban maradnia, így még inkább értékelhető a Spenser az igazság nyomában és a Power Project kétszámjegyű mérföldköve.

A Forbes által összegyűjtött tizenegy film és első helyezésük hossza a következő:

 1. Spenser az igazság nyomában – 18 nap
 2. Project Power: A por ereje – 10 nap
 3. A másik Missy – 9 nap
 4. A csókfülke 2 – 9 nap
 5. Angry Birds 2: A film – 8 nap
 6. Csiszolatlan gyémánt – 8 nap
 7. Fatal Affair – 7 nap
 8. 365 nap – 7 nap
 9. A halhatatlan gárda – 6 nap
 10. Tyler Rake: A kimenekítés – 6 nap
 11. Gru – 6 nap

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.