Hírek

A rendező azt ígéri, nem lesznek jumpscare-ek a Ragyogás folytatásában

Mike Flanagan, az érkező Doctor Sleep rendezője úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek olcsó eszközökkel riogatni a filmben, és igyekeznek hűek maradni mind Stephen King, mind Stanley Kubrick örökségéhez.

Pár héttel ezelőtt rántotta le a leplet a Warner Bros. a Ragyogás folytatásának előzeteséről. Stanley Kubrick kultikus horrorfilmjének folytatása értő kezekben landolt, a rendező Mike Flanagan az elmúlt években megbízható színvonalú horrorfilmekkel (Ocolus, Hush) jelentkezett, ráadásul a Gerald’s Game alkalmával már Stephen King filmet is vászonra költöztetett. Stephen King 2013-ban publikálta a Ragyogás folytatását, Álom doktor címmel, a film ennek a könyvnek az adaptációja és Kubrick filmjének folytatása is egyben. Ez nem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis King hírhedt módon nem kedveli Kubrick verzióját.

A Doctor Sleepben a készítők igyekeztek az eredeti film esztétikáját megőrizve újra kreálni bizonyos helyszíneket és jeleneteket. A folytatásban a folyosót elöntő vérözönön kívül ugyanis nem használtak más felvételt Kubrick filmjéből. „Minden más a mi művünk.” – mesél a jelenetek rekreációjáról Mike Flanagan, rendező. „Az volt a célunk, hogy mindent a lehető legnagyobb részletességgel és hűséggel alkossunk meg, hogy még a legelhivatottabb rajongók se tudják kiszúrni a különbséget.

Flanagan kiemeli, hogy Kubrick eredetijének egyik nagy revelációja azt volt, hogy nem a jumpscare-ekre hagyatkozva érte el a kívánt hatást. „Amikor a projektet fejlesztettük, sok szó esett a jumpscare-ek használatáról és a nézői elvárásokról, ami a rémisztgetést illeti. Majd feltettük magunknak a kérdést: mi a legjobb jumpscare a Ragyogásban? Ami azt illeti, egy sincs benne.” – meséli Flanagan. „Ezért itt sem használtunk jumpscare-eket. Kubrick sokat tanított nekünk arról, hogyan kell pszichológiai thrillert készíteni természetfölötti elemekkel úgy, hogy a hangsúly a fojtogató atmoszférán és a feszültségen legyen az olcsó ijesztések helyett.

A felnőtt Dannyt Ewan McGregor kelti életre. A Doctor Sleep bemutatója 2019. november 8-án lesz.

 

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com