Hírek

A Saul fia a 2000 után készült legjobb filmek közé került

Megválaszolható az a kérdés, hogy mi az évszázad legjobb filmje? Szó se róla, eléggé az elején járunk még, hogy ezt biztosra ki tudjuk jelenteni, de a The Guardian újságírói megpróbálták. Összeállítottak egy százas listát arról, hogy szerintük melyek a legmeghatározóbb mozgóképes alkotások 2000 után. A felsorolásba fértek drámák, vígjátékok, animációs filmek, a Saul fia pedig a magyar filmművészetet is képviseli rajta.

A brit The Guardian pénteken tette közzé százas listáját arról, mely filmek minősülnek a legjobbnak a 2000. év után. A listán szinte minden műfaj képviselteti magát, ráadásul nem is csak azok, amelyeket végtelen díjözönben fürdettek. A feldolgozott témáknak is széles tárháza található meg a felsorolt filmek között, amelyek közé még animációs alkotások is fértek.

A lista századik helyén a szinte alighogy megjelent Volt egyszer egy… Hollywood szerepel, ami Quentin Tarantino szerelmeslevele a filmgyártás hőskorszakához. Kettővel előtte van a felsorolás egyetlen szuperhősös képviselője, Christopher Nolan A sötét lovagja. Még szintén a lista alsó felében találjuk a Gladiátort, a Nem vénnek való vidéket és az Ocean’s Elevent; de errefelé leljük a Paddington 2-t vagy a Pixar A hihetetlen családját is.

A top 100-ba két medve is befért, de egyik sem A visszatérőé.

Ötven alatt van már a Penelopé Cruz főszereplésével készült Volver, Martin Scorsesétől A Wall Street farkasa és a Dogville – A menedék Lars von Triertől. Wes Anderson és Alfonso Cuarón két-két filmmel képviselteti magát – előbbi a Tenenbaum, a háziátokkal és A Grand Budapest Hotellel, míg utóbbi a Gravitációval és a Romával. Az első harmadba befért a Tűnj el!, a Borat és a Chihiro Szellemországban című anime is.

A tíz legjobbnak ítélt film mögött, a 12. helyen bukkan föl a Saul fia.

Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje a The Guardian újságírói szerint „brutális és zsigeri tanmese a náci haláltáborok borzalmairól, ami beszippantja a nézőt.” A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza épp a napokban kapta meg Jézus szerepét Terrence Malick készülő filmjében – akinek egyébként Az élet fája című műve szintén a listát gazdagítja.

A top 10-be egy szokatlan alkotással lépünk át: a bábfigurákkal operáló Amerika kommandó: Világrendőrséggel. Ezt a Zama, a Holdfény és a Kis-nagy világ, valamint a Rejtély követi. Az évszázad ötödik legjobb filmje a Szerelemre hangolva Vong Kar-vajtól, a negyedik A felszín alatt Jonathan Glazertől. A kitüntető dobogó harmadik fokára a Sráckor került, a másodikra a 12 év rabszolgaság, az első helyre pedig a Vérző olaj. A legjobbnak minősített filmet rendező Paul Thomas Anderson reagált is a helyezésre, szerinte „abban mind egyetérthetünk, hogy Daniel-Day Lewis alakítása tette igazán naggyá.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com