Hírek

A Sikoly legyőzte a Pókembert

Egy hónap kellett, mire az új Pókember film lekerült a box office lista éléről.

Bár bizonytalan volt az új (ötödik) Sikoly film debütálása, meglepően erősre sikerült: olyannyira, hogy letaszította az amerikai box office lista csúcsáról az ott egy hónapja legyőzhetetlenül regnáló Pókember: Nincs hazaút filmet – írja a Box Office Mojo.

A Sikoly franchise egyre gyérebb összegeket szállított hosszú története során; a Sikoly 4. egy évtizeddel ezelőtt kifejezetten csalódást keltett. A 2022-es ötödik rész azonban minden várakozást felülmúlt 30 millió dolláros első hétvégéjével – érdemes tekintetbe venni azt is, hogy „R” besorolással győzte le a Pókembert.

Posztmodern öntudatos metaizé” – írtuk a Sikoly 5-ről – ; „komorabb elődeinél, viszont egyre kevésbé komolyan vehető (…) pontosan ugyanolyan minőségben teszi a dolgát, mint elődei, ha reflexióról van szó, még néhai atyjának is beszól.

Az amerikai bevételi toplista második helyezettje még mindig a képregényhős (20 millió dollár a hétvégén). A Pókember-film mostanra minden idők negyedik legerősebb bevételszerzője hazájában (698 millió dollár), az amerikai box office összesítésben csak az Avatar (760 millió dollár) a Bosszúállók: Végjáték (858 millió dollár) és a Star Wars: Az ébredő Erő (936 millió dollár) előzi meg.

A harmadik helyezett az Énekelj 2. (8 millió dollár a hétvégén), utána következik a 355 és az új Kingsman film; a hatodik helyen pedig egy kellemes meglepetés található: Mamoru Hosoda Belle című káprázatos animéje, ami a nyári japán premier óta csak most érkezett meg Amerikába (itthon már vetítette az Anilogue, és úgy tudni, mozikba is kerül majd).

Az amerikai hétvégi adatokat azonban kiegészíti majd a hétfő is: hosszú hétvége zajlik ugyanis, Martin Luther King ünnepe.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!