Hírek

A Sonic tarol a pénztáraknál

Amit senki se hitt volna: az újratervezett Sonic, a sündisznó videójáték-rekordot állított be.

A videójáték-adaptációk között minden idők legerősebb nyitását produkálta a Sonic, a sündisznóírja a The Hollywood Reporter. Hazájában három nap alatt 58 millió dollárt keresett; a négynapos nemzeti ünnepre előrevetítve pedig 70 milliót is behozhat; mindkettő rekord egy videójáték alapján készült film számára (a legutóbbi rekorder a tavalyi Pikachu, a detektív volt 54 millió dollárral három napra).

Sonic diadala azért meglepő, mert a film hangos rajongói felháborodás közepette kezdte útját: amikor a kis kék CGI-lény első dizájnját bemutatták, csaknem akkora utálat övezte, mint később a Macskák vizuális horrorját. A Paramount stúdió és a rendező Jeff Fowler azonban hallgatott a tömegre (ellentétben a Macskák alkotóival) és újratervezte a címszereplőt. Az eredmény őket igazolja – még akkor is, ha a film premierjét novemberről februárra kellett emiatt eltolni.

Sonic sikere a stúdió számára is nagy megkönnyebbülés. A Paramount ugyanis gyászos 2019-et zárt; odahaza alig több mint félmilliárd dollárt hozott be egész évben (mostanában a Disney bármelyik random szuperhősfilmje megugorja ezt önmagában is) és egyetlen filmje sem lépte át még a 100 millió dollárt sem az amerikai mozikban. A Rocketman nemzetközi szinten ugyan csaknem 200 milliót keresett, de a nagy reménységek, a Gemini Man és a Terminátor jócskán alulteljesítettek minden fronton.

Sonic bevétele és a cuki főhős persze nem jelenti, hogy minőségileg kiemelkedő műről lenne szó: „unott panelek egymásra pakolása (…) a „filmművészeti” mértani középszer iskolapéldája” – írtuk a filmről. A Rotten Tomates portálon mindössze 63%-on áll a film. Azonban pontosan ez a középszer, no és a vele érkező elkerülhetetlen franchise-indítás az a döntés, ami segíthet a Paramounton. A februári bemutató is helyes dátumnak bizonyult; egészen márciusig nincs ugyanis olyan gyerekeknek is szóló film az amerikai mozikban, ami vetélytárs lenne. A legfontosabb döntés azonban az újratervezés volt; és könnyen lehet, hogy a leckére felfigyelnek a CGI szereplőkkel próbálkozó alkotók a jövőben.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya