Hírek

A Sony mindent kisajtol: legnagyobb videojátékait adaptálja filmre

A videojátékokból készült filmeket több évtizedes viszonylatban írta le mindenki. Ám a Sony nem csügged, és tovább próbálkozik megváltani az alműfajt – vagy betömni zsebeit.

A PlayStation márka igencsak hasít az utóbbi időben. A Sonyhoz tartozó konzol nemcsak az előző generációt nyerte meg (a PlayStation 4 minden idők legjobban fogyó játékgépévé vált), de novemberben piacra dobták az új, számozott verziót. Ezen felül két nagyobb filmes produkció híre is szárnyra kapott idén, melyek a videojátékos kínálatukon alapulnak.

Az Uncharted című kalandortörténet filmre vitelét éveken keresztül képtelenek voltak megoldani, míg idén végre sikerült leforgatni a szükséges nyersanyagot. A harmincas kincsvadászt, Nathan Drake-et viszont lecserélték a huszonéves Tom Hollandra, öreg segítőjét pedig Mark Wahlberg alakítja majd. Ebből láthatjuk, hogy a Sony nem a pillanatnak készíti a filmet: hosszú franchise lehetősége lebeg a szemük előtt.

Egyszer csak sikerül: 5 reménykeltő videójáték-adaptáció

Az Uncharted-széria négy játékot és egy kiegészítőt élt meg a PlayStation-konzolon – sikere vitathatatlan volt, a történetmeséléséről és karaktereiről pedig ódákat zengtek. Mégis mi volt olyan nehéz a filmadaptációnál, hogy csak a hetedik rendező volt képes leforgatni a projektet? Az Uncharted olyan alkotókat vesztett el az évek során, mint David O. Russell, Neil Burger, Seth Gordon, Shawn Levy, Dan Trachtenberg és Travis Knight. Végül a Zombieland és a Venom rendezője, Ruben Fleischer vezényelte le a forgatást, ami alapján átütő eredményre nem érdemes várni.

Emellett az elmúlt évtized egyik legnagyobb videojátékos dobásának kikiáltott The Last of Us is adaptációt kap: az HBO-ra költözik az apokaliptikus dráma egy tévésorozat formájában. Ráadásul az eredeti író, Neil Druckmann is vaskosan benne lesz a készítésben a Csernobil írója, Craig Mazin mellett.

A Sony Pictures vezérigazgatója, Tony Vinciquerra szerint hét televíziós sorozatot és három mozifilmet terveznek az elkövetkező években.

Arról azonban, hogy mikből várhatók feldolgozások nem nyilatkozott – bár nem lesz nehéz kitalálni.

Mi az, amit a Sony még kiadhat a kezei közül az Uncharted és a The Last of Us várható sikere után? A God of War című istengyilkolós fantasy-sztori egy nagyszabású és korhatáros blockbuster lehetőségét rejti magában. Az idén megjelent Ghost of Tsushima egy kosztümös szamurájkalanddal kecsegtet. De vannak még további címek (Days Gone, Death Stranding, Detroit: Become Human), amiknek narratíváján alig kell alakítani, hogy filmes köntösbe kerüljenek. A helyzet az, hogy a Sony-exkluzív címekből annyira nem bővelkedik a stúdió, hogy túl gazdag legyen a választék. Így könnyen lehet, hogy a tervezett tíz projekt során az összes valamirevaló, kizárólag PlayStationre megjelenő játékot lefedik.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés