Hírek

A SundanceTV tíz díjnyertes filmmel ünnepli meg az idei Sundance filmfesztivált

SundanceTV tíz díjnyertes film bemutatásával ünnepli meg az e héten kezdődő Sundance Filmfesztivált január 20. és 29. között. A Sundance tíz napja során a csatorna tíz közönség- és kritikuskedvenc filmet mutat be este tíz órai kezdettel. Így a világhírű fesztivál ideje alatt a nézők saját otthonukban is a legjobb filmeket élvezhetik.

A Sundance Filmfesztivál több mint három évtizede ad otthont a független filmkészítés kiemelkedő alkotásainak. A fesztivált alapító Robert Redford azzal a céllal vágott bele annak idején egy televíziócsatorna indításának, hogy még szélesebb közönséggel oszthassák meg a kiváló alkotások élvezetét. A filmfesztivál számos bátor és eredeti alkotásának tévépremierje kapott már eddig is helyet a SundanceTV-n. A SundanceTV ezt a hagyományt követve ezúttal is olyan alkotásokat választott ki, melyek otthonunkban is újrateremthetik az évente megrendezett esemény izgalmait és változatosságát.

A most bemutatott tíz exkluzív premierfilm változatos szórakozást ígér. Többek között amerikai, kanadai, francia, olasz, német, japán, chilei és szenegáli filmkészítők műveivel ismerkedhetünk meg.

Kate Plays Christine

Január 20., péntek

1974-ben Christine Chubbuck bemondónő egy floridai kábelcsatorna hírműsorának élő adásában lett öngyilkos. Ezt tartják a világtörténelem első tévékamerák által közvetített öngyilkosságának, és habár az Oscar díjra is jelölt 1976-os film, a Hálózat ezen a történeten alapszik, az eset mögött megbúvó tények máig nagyrészt ismeretlenek. A Kate Plays Christine című dokumentumfilmben Kate Lyn Sheil, amerikai színésznő arra készül, hogy eljátssza Christine-t a róla szóló, a „70-es évekbeli szappanoperák” stílusában forgó filmben. Kate Sarasotába utazik, hogy felkutassa Christine tragikus tettének hátterét. A neves dokumentumfilm-készítő Robert Greene ezúttal elhagyja a megszokott „beszélő fejek” dokumentumfilmes megoldást, helyette Kate útját használja a hihetetlenül összetett probléma lehetséges magyarázatainak közvetítésére. Kate Lyn Sheil pedig, aki elkötelezett, hogy valósághűen játssza el Christine életét, nemcsak őszintén mutatja be színészi technikáját a karakter megformálása során, de azt is feltárja, mennyi elfogultság és előítélet él még a sokat látott szakértőkben is egy ilyen tett kapcsán.

How To Dance in Ohio

Január 28., szombat

Az első csók és az első tánc. Ezek a „beavatási szertartások”, melyek minden fiatal számára a varázslat, a szerelem és a felnőtté válás ígéretét hordozzák magukban. A legtöbbjük számára az intimitás e kezdeti formái egyszerre izgalmasak és ijesztőek is. Azonban az ötszázezer autizmus spektrumon élő fiatal számára, akik az elkövetkező 10 év során lépnek a felnőttkorba, ezek a mindennapi kihívások komoly aggodalom, sőt félelem forrását jelentik. Az Ohio állambeli Columbus városában egy csapat autista tinédzser először kísérletezik ezzel az átmenettel, miközben egy iskolai bál megtévesztően összetett társadalmi interakcióira készülnek. A megható és izgalmas dokumentumfilm több fiatal lány felkészülését mutatja be, ezáltal engedve bepillantást ezeknek a különleges embereknek a világába, akik általában egyébként nem képesek érzéseiket, tapasztalataikat megosztani másokkal. A keserédes humorral fűszerezett filmben tanúi lehetünk annak, ahogy a fiatalok szembenéznek félelmeikkel, és a valódi közösségi élet minden fájdalmának, aggodalmának és örömének kiteszik magukat.

A Sundance tíz napja további filmpremierjei:

Sembene! (január 21.); Night Catches Us (január 22.); This May Be The Last Time (január 23.); The Girl From Nagasaki (január 24.); To Kill A Man (január 25.); Rich Hill (január 26.) ; Computer Chess (január 27.); Chorus (január 29.).

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com