Hírek

A Symphony No. 42 a Sundance-n

symphony_no_42_jelenetkep Bucsi Réka többszörös díjnyertes diplomafilmjét meghívta rövidfilm versenyébe a Sundance Filmfesztivál. A digitális rajzanimáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Filmalap támogatásával.

Újabb nemzetközi elismerésben részesült Bucsi Réka Symphony No. 42 című diplomafilmje. A tíz perces digitális rajzanimációt a Sundance Filmfesztivál beválogatta a versenyprogramjába. A Robert Redford által alapított világhírű amerikai filmfesztivál a nagyvilág filmtermésének átütő alkotásait vonultatja fel a Utah állambeli Park City-ben évről-évre januárban. A fesztivál harmincéves története alatt magyar alkotók filmjei eddig mindössze kétszer jutottak be a rövidfilmversenybe, Kenyeres Bálint Before Dawn-ja, majd Szabó Sarolta-Bánóczki Tibor Les Conquérants (Hódítók) című animációja.

A Symphony No.42 a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékén (MOME Anim) készült. Bucsi Réka diplomafilmje 2014-ben, a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be először, majd számos elismerésben részesült, köztük Hongkong, Lisszabon, Hiroshima, Chicago, Melbourne, Sao Paolo és Valladolid rangos nemzetközi filmfesztiváljain.

A Symphony No.42 versenyben van a legjobb rövid animáció Oscar-díjáért, ugyanis az Amerikai Filmakadémia tagjai beválaszották azon tíz animáció közé, amelyek közül az Oscar-jelölt alkotásokat kiválasztják január közepén.

A Symphony No.42 rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Az asszociációk által összefűzött rövid jelenetek környezetünk irracionális összefüggéseit hangsúlyozzák, a szürreális helyzetek ember és természet alkotta dolgok összhatásán alapszanak. „A film alapötlete egy számomra érdekes emberi tulajdonságra épül. Ha külső szemlélőként tanúi vagyunk egy számunkra ismeretlen szituációnak, akkor tudat alatt automatikusan kontextusba helyezzük az eseményeket saját elképzeléseink szerint.” – vallja a film alkotója, Bucsi Réka. A Symphony No.42 producere Fülöp József a MOME rektora, az Animáció tanszék alapítója, vágója Czakó Judit, sound designere Lukács Péter Benjamin. Bucsi Réka 2013-ban végzett a MOME Animáció szakán, jelenleg a dán The Animation Workshop fiatal pályakezdő animációs rendezők számára meghirdetett Open Workshop ösztöndíjasa.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2012 óta évente közel 70 millió forinttal támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE-BTK-n és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatás célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, a szakmai utánpótlás elősegítése. A támogatásnak köszönhetően évente közel 40 rövidfilm készül a három intézményben.

MOME Animáció: A tanszék a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Aktivitása magába foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, mely egyik kifutása inkubátor felületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com