Hírek

A szavakban rejlő film – Az ír forgatókönyve online olvasható

Az ír ezúttal nem egy újabb díjjelöléssel vált hírré, hanem hogy közzétették a film forgatókönyvét.

A díjszezon egyik kevésbé emlegetett, de nem kevésbé érdekes része, mikor kikerül néhány forgatókönyv a plénum elé. A közönség ritkán ismerheti meg az írott scripteket, hiszen ez csak egy átmeneti műfaj, amivel dolgozni fognak. A Deadline észrevette, hogy most mégis közzétették Az ír forgatókönyvét.

Steven Zaillian szcenáriója online olvasható,

amit Charles Brandt I Heard You Paint Houses című könyvéből írt. A 20. század második felét átfogó gengszterhistória Robert De Niro, Joe Pesci és Al Pacino főszereplésével igazi csemege a gengszterfilmért rajongóknak, amit a Casino és a Nagymenők rendezője, Martin Scorsese dirigált. Az ír persze a kritikusok és a szakma szerint is értékelendő film, hiszen a Critic’s Choice Awards és a Golden Globe jelöltek közt szerepel, illetve az Amerikai Filmintézet első 10 filmje közé is bekerült. Ezek után persze az Oscarért is nagy eséllyel indul. (És ez még mindig csak a felszín.)

Martin Scorsese 3 és fél órás gengsztereposza 145 oldalas könyv alapján forgott.

Ez a szám azért érdekes, mivel általánosan elterjedt információ, hogy a forgatókönyvek lapjain egy oldal a kész filmben egy percnek felel meg. Természetesen ez nem egy kőbe vésett szabály. A rendezői attitűd, a film ritmusa és tempója mind befolyásolják az elkészült mozi hosszát. Mégis izgalmas lehet összehasonlítania filmet és a könyvet, vajon hol tér el a kettő egymástól.

A kész filmtől függetlenül is érdekes lehet a script. Steven Zaillian négyszeres Oscar-jelölt forgatókönyvíró munkája a filmet szeretőknek önmagában is figyelemre méltó, hiszen a szakma egyik első számú emberének tollából származik. Zaillian jelöléseiből egyet tudott díjra váltani, 1994-ben vihette haza az Oscart a Schindler listájáért. (Aminek a scriptje egyébként ugyanúgy olvasható az interneten.)

Aki pedig esetleg forgatókönyvírói babérokra kíván törni, annak egyenesen kötelező olvasmány Az ír szcenárió, ami szerintünk az évtized száz legfontosabb filmje közé is bekerült (nem teljesen szubjektív szempontok szerint).

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com