Hírek

A szerbek a hollywoodi rosszfiúk?

KillingSeasonAnnak ellenére, hogy a délszláv háború vége óta 18 év telt el, Szerbia NATO-bombázása óta pedig 14, a hollywoodi produkciókban a szerbek továbbra is terroristákat, háborús bűnösöket, maffiózókat alakítanak. Míg a nyolcvanas években az oroszok voltak a rosszfiúk, mára a szerbek váltak azokká – írta a Vecernje Novosti című belgrádi napilap internetes oldalán vasárnap.

A filmes tendencia azt mutatja, hogy amennyiben a Rambo című filmet most forgatnák, Sylvester Stallone nem a szovjetek, hanem a szerbek ellen harcolna, a szerbek ugyanis egyre gyakrabban jelennek meg a tengeren túli filmekben – vélekedett az újság.

Legutóbb a Gyilkos szezon című amerikai filmben foglalkoztak a témával. A filmben Robert De Niro egy délszláv háborút megjárt amerikai veteránt alakít, akit egy napon felkeres egy bosszúra szomjazó, leszerelt szerb katona. A napilap megjegyezte: a produkció nem a témaválasztásnak „köszönhetően” bukott hatalmasat világszerte.  

Vecernje Novosti ismertetése szerint tavaly Angelina Jolie „nyúlt mellé” a boszniai háborút bemutató, A vér és méz földje című filmjével. Az alkotást a boszniai szerb területeken nem engedték bemutatni, a szerbiai díszbemutatóra pedig csupán tizenketten mentek el. Az ellenállás annak volt betudható – írta a lap –, hogy a film egyértelműen a szerbeket mondja ki felelősnek a délszláv háborúért.

A Vecernje Novosti amellett, hogy pontatlansággal és elfogultsággal vádolja Hollywoodot, egy érdekességet is kiemel: a Lopakodók című akciófilm második részében a szerbeket alakító színészek kivétel nélkül magyarok, és amikor a film szerint szerbül kellene beszélniük, akkor magyarul szólalnak meg.     A lap szerint megdöbbentő, hogy a világon egymillió fiatal akkor hallott először Szerbiáról, amikor megjelent a Grand Theft Auto IV, a népszerű autós videojáték 2008-as része. Ebben a főszereplő Nikolai Niko Bellic szerb bevándorló, aki részt vett a boszniai háborúban, és most Amerikában próbál új életet kezdeni.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés