Hírek

A Szerelem című filmmel nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyben

sarga_csiko_dij_filmtettfesztMakk Károly Szerelem című filmjével nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amely tizenkét városban zajlik majd október 5. és 9. között.

A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár lesz, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon.

A szervezők keddi közleményükben emlékeztettek arra, hogy 45 éves a magyar filmtörténet egyik csillogó gyöngyszeme, a Szerelem, amelynek digitálisan felújított verziója idén visszatért a cannes-i filmfesztiválra, ahol egykor az Arany Pálmáért versenyzett és elnyerte a zsűri nagydíját. Ezt a restaurált verziót vetítik a Filmtettfeszten. Az 1971-ben bemutatott alkotást először láthatja a kolozsvári közönség a helyi Győzelem moziban október 5-én.

Az esemény honlapján elérhető program szerint a fesztiválon levetítik egyebek mellett Kern András: Gondolj rám, Gárdos Péter: Hajnali láz, Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból, Mátyássy Áron: Víkend, Dési András, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod, Edelényi János: Jutalomjáték, Horváth Lili: Szerdai gyerek, Goda Krisztina: Veszettek, Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál és Nemes Jeles László: Saul fia című filmjét.

A szemlén dokumentum-, animációs- és kisjátékfilmeket is bemutatnak, egyebek mellett levetítik a 15. Filmtett Workshopon készült munkákat, valamint az erdélyi magyar rövidfilmek versenyébe, a Filmgaloppra beválogatott alkotásokat. A fesztivál zárónapján kiosztják a Sárga Csikó-díjat, amelyet idén Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kap meg. A szervezők ezzel ismerik el, hogy munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com