Hírek

A szinkronos vígjátékok a magyarok kedvencei egy felmérés szerint

cinema-cityA film nyelve ideális esetben a magyar, a nézők kedvenc műfaja a vígjáték, legyen az akár hazai, akár külföldi derül ki a Cinema City első, országosan reprezentatív, mozis szokásokat feltérképező kutatásából.

A mozizás 120 éves jubileuma alkalmából készített online lekérdezés rámutat, hogy a magyarok 40%-a rendszeresen, legalább félévente jár moziba, mely a régió országai közül kimagasló eredmény. A magyar nézők kedvence színészei Jason Statham, Brad Pitt, Sandra Bullock, Csányi Sándor, Rudolf Péter, Oroszlán Szonja és Schell Judit.

A film legyen magyarul

A megkérdezettek többsége ragaszkodik a szinkronizált alkotásokhoz, 78%-uk szerint ideális esetben a vetített mozi nyelve a magyar, a válaszadók 18%-a magyar felirattal tekintené meg és csupán 4% preferálja eredeti nyelven, de felirat nélkül a filmet. Az ezer választ feldolgozó online lekérdezés válaszadói első helyen a film műfaja alapján választanak egy adott produkciót, és 10-ből csupán 4 embert érdekel a pozitív vagy negatív kritika. Magasan vezetnek a nézők körében a vígjátékok, de az akciófilmekre, illetve az igaz történetek alapján készült mozis produkciókra is sokan kíváncsiak. A második legfontosabb szempont a film választásánál a szereplők listája.

A magyarok kedvenc filmszínészei
külföldi színészek külföldi színésznők hazai színészek hazai színésznők
Jason Statham Sandra Bullock Csányi Sándor Schell Judit
Brad Pitt Angelina Jolie Rudolf Péter Oroszlán Szonja
Bruce Willis Julia Roberts Kulka János Hernádi Judit
Robert De Niro Meryl Streep Bujtor István Dobó Kata
Harrison Ford Jennifer Aniston

Párosan szép

A megkérdezettek leggyakrabban partnerével, párjával járnak moziba, ritkábban hívják a családtagokat, vagy a barátokat filmvetítésre. Emellett minden harmadik ember randizott már moziban, 10%-uk azóta együtt is él vagy összeházasodott nézőtársával. Az adat nem meglepő, hiszen a mozis közönség többsége a film után otthon, egy pohár bor mellett folytatja az estét.

A film választásánál a nők számára fontos szempont a mozi közelsége, illetve, egyéb kiegészítő szolgáltatások, így a vásárlás lehetősége. A férfiakat inkább a technikai különlegességek, így az IMAX és 4DX vetítések, valamint a prémium szolgáltatások, a VIP termek hozzák lázba.

cinema_city_infografika

A magyarok imádnak mozizni

A mozizás 120 éves jubileuma alkalmából készítettet kutatásából kiderül, hogy a magyarok kedvenc időtöltése a koncertre járás és a mozizás. A megkérdezettek 40%-a rendszeresen, legalább félévente jár moziba, leggyakrabban, legalább 3 havonta a 16 és 29 év közötti korosztály látogat el a vetítésekre. Ez a szám kimagasló a régió országait vizsgálva, a magyarok kétszer annyian vesznek jegyet a filmekre, mint a románok, csehek vagy a lengyelek, az e szempontból sereghajtó európai nemzetek az angol és a francia.

Avatar

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya