Hírek

A Tenet forgatásán inkább felrobbantottak egy igazi Boeing 747-es repülőt, mint hogy CGI-t használjanak

A rendező szerint impulzusvásárlás állt a háttérben, de összességében megérte.

Christopher Nolan mindig is híres volt arról, hogy a valódi trükköket részesíti előnyben a CGI-vel szemben. Azonban a legfrissebb hírek szerint a Tenet forgatásán elment a falig annak érdekében, hogy kevesebb legyen a számítógépes hozzátoldás. Az egyik kulcsjelenet forgatásánál, amelyben egy Boeing 747-es repülőgép belecsapódik egy épületbe, és felrobban – ehhez Nolan vett egy igazi repülőt, és azt robbantotta fel.

„Eredetileg úgy terveztem, hogy miniatűrökkel és makettekkel oldom meg a jelenetet, majd azt egészítjük ki vizuális effektekkel” – nyilatkozta a rendező a Total Film magazinnak. „De a helyszíni forgatás közben felfigyeltünk néhány régi, használaton kívüli repülőre.

Lefuttattunk néhány kalkulációt, és kiderült, hogy hatékonyabb megoldás lenne megvenni azokat, mint a makett-CGI kombináció.”

A rendező hozzátette: klasszikus impulzusvásárlás volt. Összességében azonban a stáb nagyon elégedett az eredménnyel. Robert Pattinson, az egyik főszereplőt alakító színész azt mondta: „Nem gondolnád, hogy reális esélye van annak, hogy egyszer egy olyan filmet forgatsz, ahol egy igazi 747-es robban fel a háttérben.” Hozzátette: „annyira bátor, hogy az már-már nevetséges. Emlékszem, miközben forgattuk, azon gondolkodtam: hányszor történhet ilyen valaha, hogy csak egy film forgatása kedvéért felrobbantanak valami ekkora dolgot?”

A Tenet premierje hivatalosan továbbra is július 16, de, mint ahogy beszámoltunk róla, a helyzet ennél jóval bonyolultabb.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu