Hírek

A Testről és lélekről a legjobb európai film díját nyerte Romániában

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte a román filmes szakma legrangosabb gáláján a legjobb európai filmnek járó díjat – közölték szerdán a szervezők.

A bukaresti Nemzeti Színházban kedden későn este megtartott gálán a tavalyi év legjobb filmjeit díjazták, ebből az alkalomból az alkotók átvehették a Gopo-díjakat. A díjat Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek az Emberke című rövidfilmje 1957-ben megnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmát.

A legjobb európai film kategóriában a tavalyi Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett magyar film Aki Kaurismaki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című filmjével versenyzett.

Jelenet Aki Kaurismaki A remény másik oldala című filmjéből
Jelenet Aki Kaurismaki A remény másik oldala című filmjéből

A legjobb európai film kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar alkotás Romániában,

tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, a Saul fia nyerte a díjat.

A gálán a legtöbb elismerést és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött című filmjéért. A második legdíjazottabb film a 6,9 a Richter-skálán volt, amelyet Nae Caranfil rendezett.

Stefan Iancu színészi alakításáért kapott díjat, a rendező a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette, emellett Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el, de kitüntették George Dascalescut, a film operatőrét is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com