Hírek

A tiszaeszlári vérvádról készítene filmet Groó Diana

Groó Diana (forrás: Wikipedia)

Groó Diana (forrás: Wikipedia)Eötvös Károlyról, a tiszaeszlári perben megvádolt ortodox zsidó közösség tagjainak védőügyvédjéről tervezi Groó Diana következő filmjét, amelynek forgatókönyve most készül.

Groó Diana, aki múlt héten díjat nyert a jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon a világ első rabbinőjéről szóló alkotásával, a Regina című filmmel, az MTI-nek elmondta, hogy portré jellegű nagyjátékfilmet tervez, amely hosszas előkészítést és kutatást igényel. Szerinte – tekintettel a hatalmas peranyagra, az átnézendő kordokumentumokra – leghamarabb két-három éven belül készülhet el Az ügyvéd munkacímű alkotás.

A rendező kiemelte, hogy a tiszaeszlári perről született már magyar alkotás, például Elek Judit Tutajosok című filmje, amelyet rendkívülinek és fontosnak tart.

Megjegyezte: a filmötlet egyfajta reakcióként született meg benne, hiszen tavaly áprilisban a jobbikos képviselő, Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában arról értekezett, hogy Solymosi Esztert zsidók ölhették meg 1882-ben, ám ezt az igazságszolgáltatás igyekezett elkendőzni, így az eljáró bíró „külső nyomásra kénytelen volt” felmentő ítélet hozni. „Megdöbbentő és elképesztő, hogy itt tartunk a per után 130 évvel” – fogalmazott Groó Diana.

A filmterv Eötvös Károly ügyvédet állítja majd középpontba, az ő szemszögéből láttatja a történteket, a védelem felkérésének pillanatától egészen a per utóéletéig. A rendező felidézte: Eötvös azután vállalta el az ügyet, hogy Heumann Ignác zsidó származású ügyvéd az őt ért fenyegetések hatására visszalépett. Eötvöst is számos támadás érte, zsidóbérencnek nevezték, mások megpróbálták megvesztegetni, magas pozíciókat kínáltak neki, csak hogy ne vállalja az ügyet – mesélte Groó Diana.

„Eötvös ősi magyar keresztény családból származott, nyitott, európai gondolkodású férfi volt, aki kötelességének érezte elvállalni a tiszaeszlári zsidók védelmét, bizonyítani, hogy a középkori babonákra épülő rágalom hatalmas szégyen lenne Magyarországnak” – fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy Eötvös 1904-ben jelentette meg az ügy háttérét feltáró A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége című művét, amelyben lerántotta leplet a korabeli korrupt, előítéletes magyar igazságszolgáltatásról is. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor íróval közösen készítik.

Groó Diana szólt arról is, hogy a jeruzsálemi siker óta rengeteg meghívást kapott Regina című filmje. Vetíteni fogják Szarajevóban, Washingtonban, Londonban, Torontóban fesztiválokon, emellett több külföldi tévé és amerikai moziforgalmazó is érdeklődik. „Ez csodálatos érzés, hiszen idehaza nagyon nehéz moziban tartani egy dokumentumfilmet” – tette hozzá a rendező, hozzátéve, hogy a Regina jelenleg az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, és várhatóan műsorra tűzi az augusztusi Zsidó Nyári Fesztivál is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com