Hírek

A Top Gun című film női főszerepének ihletője lesz a Pentagon második embere

Kelly McGillisChristie Foxot, a Top Gun című film női főszereplőjének figuráját ihlető civil elemzőt nevezte ki az Egyesült Államok védelmi miniszterének helyettesévé Barack Obama elnök – jelentette szerdán internetes kiadásában a The New York Post.

Fox, aki ügyvezetőként tölti majd be ezt a posztot, a Pentagon minden idők legmagasabb beosztású női vezetője. Az új védelmi miniszterhelyettes a szerdán távozó Ashton Carter helyébe lép.

Christie Fox a Pentagon számvevő hivatalának élén állt, mielőtt nyáron a tudomány világába távozott, de azt követően is – és ingyen – Carter tanácsadója volt. Az új kinevezett a tárcavezető, Chuck Hagel közleménye szerint az állandó miniszterhelyettes jelöléséig és szenátusi megerősítéséig tölti be hivatalát.

Hagel új helyettesét briliáns gondolkodónak és olyan menedzsernek nevezte, aki már bizonyította képességeit a gyakorlatban. Rámutatott, hogy Fox tapasztalatának nagy hasznát fogja venni a költségvetési szigorítások által kikényszerített választások meghozatalakor.

A mozinéző nagyközönség onnan ismerheti Foxot, aki a Haditengerészeti Elemzésközpont igazgatója is volt, hogy ő szolgált mintájául az 1986-ban készült Top Gun című film Charlotte (Charlie) Blackwoodjának, aki a forgatókönyv szerint civil repülőoktató volt a légierőnél. A Tom Cruise által alakított, a társai által “Mavericknek” hívott pilótával romantikus viszonyba került nőt Kelly McGillis alakította.

Fox, aki a forgatás idején elemzőként szolgált a haditengerészet légierejénél, segítette McGillist a szerepre való felkészülésben. A People magazinnak 1985-ben nyilatkozva elmondta, hogy ő maga ugyan nem harci pilóta, de sokat dolgozott velük a légierőnél és a haditengerészetnél. Mint mondta, ahhoz ért jól, ami a pilótafülke második ülésén elhelyezkedő embernek a dolga: a rakéták és a radarok kezeléséhez.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com