Hírek

A Top Gun: Maverick rekordot döntött premierhétvégéjén

Top-Gun-Maverick-Tom-Cruise

160 millió dollárral a Top Gun második része minden idők legjobb Memorial Day hétvégi bevételét hozta Amerikában.

Első négy napján 160 és fél millió dollárt gyűjtött be hazájában Tom Cruise filmje, a Top Gun: Maverick – írja a Variety. A film ezzel rekordot állított fel: még sosem mutattak be ilyen sikeres filmet az amerikai Memorial Day hétvégéjén.

153 millióval a korábbi rekordtartó A Karib-tenger kalózai: A világ végén volt, még 2007-ben.

A Joseph Kosinski rendezte Maverick a vetítésszám-rekordokat is megdöntötte: még sosem mutattak be filmet egyszerre 4.732 amerikai moziban.

Minden hibája ellenére magával ragadó” – írtuk a filmről –, „szabadjára engedi a Cruise-egót, talán jobban, mint eddig bármi.” A film 97%-os tetszési indexen áll a Rotten Tomatoes kritikusai között, és igen ritka A+ értékelést kapott a CinemaScore-on.

A Top Gun: Maverick nemzetközileg is igen jól teljesített; az Egyesült Államokon kívüli 139 millió dolláros bevétele révén a hétvégén átlépte a 300 millió dolláros összebevételt (az összehasonlítás kedvéért: ennyi volt például A Gyűrűk Ura trilógia teljes költségvetése a kétezres évek elején, és ezt az összeget a Maverick négy nap alatt szedte össze).

Reménykeltő a nyári moziszezonra nézve, hogy a Maverick még az év elején bemutatott, járvány utáni rekordokat állítgató szuperhős-filmeknek is méltó társa ezzel a nyitánnyal (Pókember: Nincs hazaút: 260 millió dollár, Doctor Strange az őrület multiverzumában: 187 millió dollár, Batman: 134 millió dollár). Az eredmény egyben Cruise döntését is igazolja, és ez ismét csak jel a filmipar számára: 2020 óta, a járvány miatt sokat halasztották a filmet, és felmerült az is, hogy csak online jelenjen meg, de Cruise ragaszkodott a mozibemutatóhoz.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!