Hírek

A Trónok harca után mit kezd a Star Warsszal David Benioff és D.B. Weiss?

David Benioff és D. B. Weiss, a Trónok harca alkotói a Comic Con Fesztiválon

Bár a hír nem új, egyre több információt kapunk az egyik legújabb Star Wars-film háza tájáról. Az biztos, hogy a Trónok harca alkotóitól érkezik majd, és lehet, hogy nem csak egy filmről beszélünk. Kérdés az, hogy a sorozat lerontása után örülünk-e ennek?

Az idén decemberben érkező, legfrissebb Star Wars-trilógiát lezáró Skywalker kora (előzetes) után a Disney tovább lovagolja, amit lehet. Kétségtelen, hogy egy ennyire ismert univerzum végtelen lehetőségeket rejt magában, és nézőkből sem lesz sosem hiány.

Olvastad, hogy a közelgő film címének lengyel fordítása talán leleplezi a történet lényegét?

A Disney+ csatorna már most több sorozatot is belengetett: ilyen a Pedro Pascal főszereplésével érkező The Mandalorian vagy a Diego Luna vezette Zsivány Egyes című önálló Star Wars-film előzménysorozata.

Sőt, Obi-Wan Kenobi is minisorozatot kaphat

Brutális rajongói bázis ide vagy oda, a Disney azért nem bízta a véletlenre a legújabb alkotások sikerét. A stúdióóriás, ami egyébként a napokban kebelezte be a Hulut is, az HBO legsikeresebb sorozatának készítőit kérte fel a feladatra. A Collider szerint Bob Iger azt nyilatkozta, hogy az első film biztosan a David Benioff és D.B. Weiss párosé lesz, és hogy ennél többet nem hajlandó mondani.

Ami pedig tavaly még nagyon jó ötletnek tűnhetett, az mostanra kicsit keserédessé vált: a Trónok harca minden hihetetlen látványvilága és sokszor mozi szintű képsorai ellenére is komolyan vesztett a minőségéből. Az internet népe háborog a legújabb évad láttán, a szakértők sorra ontják magukból az elemzéseket és a videókat, kiemelve, hogy mikor és hogyan romlott el nagyon a forgatókönyv. Minden pozitívum és komoly pénzösszegek ellenére is, ma nem David Benioff és D.B. Weiss a rajongók és a szakma kedvencei.

Mi így foglaltuk össze és értékeltük a 8. évad első 5 epizódját.

Arról nem is beszélve, hogy Rian Johnson rendező is készül már egy újabb trilógiával. Úgyhogy bármi is készül, automatikusan össze lesz hasonlítva nemcsak az eddigi filmekkel, de a párhuzamosan érkező újakkal is. Állítólag persze attól azért nem kell félni, hogy keresztezzék egymás útjait vagy ugyanazon történetszálakat bontsák ki az új filmek: Johnson folyamatos diskurzusban áll az alkotópárossal.

Minden aktuális körülmény mellett sem szabad azért elfelejteni, hogy a Star Wars nem egy Trónok harca. Nincsenek annyira mély és kidolgozott karakterek, sem tűpontosan átgondolt intrikák. Nem hosszú évadokon keresztül szövődnek a történetszálak, és nincs is hasonló elvárás egy-egy újabb Star Wars-film felé, mint az HBO fantasy sorozatának lezárása alkalmával.

Benioff és Weiss most talán jobban kamatoztathatja azt, amiben igazán erősek: ez pedig a látvány. Persze egy Star Wars-fim sem szólhat csak arról, mégsem féltem őket annyira. Főleg, hogy a mostani közhangulatban tényleg kapnak hideget és meleget: talán tanulnak a hibáikból a jövőben.

Azt korábban bejelentette a Disney, hogy 2022-ben, 2024-ben és 2026-ban érkeznek Star Wars-filmek, de nem konkretizálták, hogy kitől. Simán elképzelhető, hogy ismét az eddigihez hasonló mintában kapjuk majd őket: egy rész a trilógiából, egy önálló film.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya