Hírek

A vajdasági magyar mozgókép napja

Lifka SandorA vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából több új vajdasági filmet mutatnak be hétfőn Szabadkán, az eseményhez kapcsolódva pedig stúdióbeszélgetés keretében népszerűsítik az új alkotásokat a készítők, emellett megkoszorúzzák Lifka Sándor szobrát.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a vajdasági magyar mozgókép napja. Az ünnepi program szervezője, Siflis Zoltán rendező emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvterületen csak a vajdasági magyar közösségnek van filmművészeti emléknapja.

A filmes programok már vasárnap megkezdődnek. A szabadkai Pannon RTV stúdióbeszélgetést szervez kortárs vajdasági alkotók részvételével, akik készülő munkáikról és a délvidéki filmművészet helyzetéről beszélgetnek, a nézők pedig belekukkanthatnak a még készülő alkotásokba.

Hétfő este az utóbbi években készült filmekből láthatnak válogatást szintén Szabadkán. Bemutatják Bicskei Zoltán vajdasági rendező új dokumentumfilmjét, a Rajtam keresztül című portréfilm Somogyi Győző Kossuth-díjas festő- és grafikusművészről szól.

Kovács Ákos szabadkai operatőr és Ferge Roland rendező El című munkájának, Gazdag Csongor középiskolai tanuló kétperces animációs filmjének és Ripli Gábor Concertino című kisjátékfilmjének bemutatása a fiatal alkotók népszerűsítését szolgálja – emelte kis Siflis Zoltán.

Gulyás Tibor Meghívottak című filmje a nagycsaládosok hétköznapjairól szól. A rendező több nagycsaládos életét kísérte végig egy éven keresztül. Siflis Zoltán elmondta, hogy a film azért is aktuális most a Vajdaságban, mert a Magyar Nemzeti Tanács nemrég fogadta el demográfiai stratégiáját, amely a gyermekvállalás népszerűsítésére irányul.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com