Hírek

A Vaknyugat az Átrium Film-Színház első saját produkciója

vaknyugatMartin McDonagh Vaknyugat című darabját mutatják be Gothár Péter rendezésében az Átrium Film-Színházban december 30-án, a teátrum első saját produkciójaként.

Az előadásban Alföldi Róbertet, Ficza Istvánt, Mészáros Piroskát és Rétfalvi Tamást láthatja a közönség  olvasható az Átrium Film-Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Vaknyugat két testvér folyamatos háborújának története. Távol mindentől, egy Írország legszélén fekvő falu határában élnek egy fedél alatt, egymásra szorultan, ám a mindennapjaikat az egymás elleni harc tölti ki. Kivéve, ha horogra akad egy ellenség a külvilágból, a faluból, meg ha az érdekeik éppen úgy kívánják. Az önértékelési és alkoholproblémákkal küzdő helyi pap, Welsh atya megpróbálja kibékíteni a két testvért  ami lehetetlen küldetésnek tűnik.

A közlemény a Welsh atyát alakító Alföldi Róbert szavait idézi, aki eddig nem nagyon kedvelte az ír szerző munkáit. „Hátha megszeretem McDonagh-t. Az emberek miatt vállaltam el: a fiatalok miatt, akikkel még nem dolgoztam, illetve Gothár Péter miatt  akivel meg már dolgoztam, és ezért.”

A Kultúrbrigád produkciójában készülő előadás létrehozásának ötletét egy egyetemi vizsgaelőadás adta. Két évvel ezelőtt mutatták be az Ódry Színpadon a McDonagh-gyakorlatok című előadást, Gothár Péter rendezésében, amelyben az általa korábban a Radnóti Színházban rendezett McDonagh-darab, A kripli és a Pesti Színházban bemutatott Vaknyugat néhány jelenetét készítették el új értelmezésben a hallgatók. A jelenlegi előadás az akkori nagy sikert aratott vizsgamunka teljes értékű előadássá kidolgozott változata.

Az alkotók úgy érzik: a Vaknyugat olyan darab, amelynek fontos és érzékeny áthallása van a mai magyar valóságra, a közéletre és a mindennapokra, az egymástól végletesen elszakadt magyar társadalomra  szókimondó, egyben végtelenül szórakoztató tragikomédia, amelyben a klasszikus bohózati helyzetektől a groteszk fekete humorig a komikum minden szintje előfordul, mégis minden eleme valóságos: a hiány, a taktikázás, a mindenen túlmutató legyőzni-vágyás, a reménytelen megoldáskeresés, a harc és a béke, a bűn és a megbocsátás.

A közlemény Gothár Pétert idézi, aki úgy fogalmazott: „A Vaknyugat szereplőinek sorsa átélhető, magyar történet akkor is, ha az ő életük más országban alakult drámává”. Beszélt arról is: „fontos, hogy valami tovább épül ezzel az előadással. Olyan színészekkel is dolgozhatok, akikkel közös munkánk még az iskolában kezdődött, a folytatás lehetősége inspirál engem. Egy mai, vaknyugati színházalakulásban részt venni szintén elég inspiratív”  tette hozzá.

A Connor testvéreket Ficza István és Rétfalvi Tamás alakítja. Mészáros Piroska a falu egyetlen vonzó és fiatal hölgyét, Kicsilányt játssza az előadásban.

vaknyugat1

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya