Hírek

A Velencei Filmfesztivál elzárkózik az online mustra lehetőségétől

A Velencei Filmfesztivál szóvivője szerint tovább szervezik a szeptember 2-án kezdődő hagyományos seregszemlét, és kizárta, hogy a koronavírus-járvány miatt az eseményt az online térbe terelnék át.

Úgy tűnik, hogy több korábban meghirdetett, majd elhalasztott fesztivállal ellentétben a rangos itáliai mustra nem kívánja sem elnapolni, sem pedig a virtuális térbe száműzni magát – tudtuk meg az MTI-től.

Velencei Filmfesztivált nem helyettesítheti egy online esemény” – szögezte le a Variety újságírójának nyilatkozó szóvivő. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy „a technológia adta lehetőségeket néhány kezdeményezésben felhasználják”,

de hozzátette, hogy jelenleg még túl korai volna bármilyen ezzel kapcsolatos döntést meghozni.

A hollywoodi szaklap azt követően kereste meg a fesztivál illetékeseit, hogy Alberto Barbera, a filmmustra művészeti igazgatója a hétvégén kijelentette, jelenleg nem mérlegelik a szervezéssel kapcsolatban a digitális lehetőségeket.

Barbera a szeptember 10-én kezdődő Torontói Filmfesztivált vezető Joana Vicente és Cameron Bailey bejelentése nyomán szólalt meg. A kanadai fesztiválszervezők ugyanis közölték, hogy az esemény helyszíni és digitális megrendezésének lehetőségét is vizsgálják. Szerintük teljesen bizonytalannak látszik, hogy szeptemberben meg lehet-e tartani egy ilyen sok embert megmozgató összejövetelt.

Cate Blanchett

Barbera szerint ezt a torontóiak megtehetik, mert az egy teljesen más jellegű fesztivál, mint a cannes-i vagy a velencei. Mint mondta, csapatával együtt változatlanul dolgozik a fesztivál előkészítésén, és még lehetőségként sem merült fel, hogy elvessék a hagyományos megvalósítást.

Márciusban a Velencei Biennálé, a filmfesztivál anyaszervezete az építészeti biennálé megnyitóját május 23-ról augusztus 29-re halasztotta a koronavírus-járvány miatt, amelynek Olaszországban már több mint 15 ezer halálos áldozata van.

Az idén 77. évébe lépő Velencei Filmfesztivál januárban jelentette be, hogy Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő lesz a zsűri elnöke.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com