Hírek

A Vertigo Média forgalmazta filmek Cannes-ban

neon demon_refn

cannes_2016A Vertigo Média nagy örömmel jelenti be, hogy négy filmjét is beválogatták az idei cannes-i játékfilmes versenyprogramba. A román Cristian Mungiu (Érettségi), a belga Dardenne-testvérek (Az ismeretlen lány), a brit Ken Loach (Én, Daniel Blake) és a dán Nicolas Winding Refn (Neon démon) című filmjei is az Arany Pálmáért versengenek.

Ma délelőtt bejelentették a cannes-i versenyprogramot. A május 11-22-e között megrendezésre kerülő 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjába meghívást kapott a román Cristian Mungiu, a belga Jean-Pierre és Luc, a brit Ken Loach és a dán Nicolas Winding Refn legújabb filmje is. Valamennyien rendszeres szereplői a cannes-i programnak, filmjeikkel számos díjat, hárman Arany Pálmát is nyertek az évek során a francia fesztiválon.

Cristian Mungiu a román újhullám legsikeresebb rendezője, aki 2007-ben a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotásával elnyerte az Arany Pálmát, a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját és az ökumenikus zsűri díját is. Mungiu legújabb, Érettségi (Graduation) című filmjében Mungiu egy apa-lánya kapcsolaton keresztül beszél a szülői felelősségvállalásról, az igazságok relativitásáról és a kompromisszumok félreérthetőségéről. Az Érettségi előreláthatóan szeptemberben kerül a magyar mozikba.

Kétszer nyertek már Arany Pálmát a belga Dardenne-testvérek, akik most a Az ismeretlen lány (The Unknown Girl) című rendezésükkel tértek vissza a cannes-i versenyprogramba, emellett producerei Mungiu versenyfilmjének is. Az Adéle Haenel főszereplésével készült alkotásban egy orvos megpróbálja kideríti annak a páciensnek az azonosságát, aki meghalt, miután visszautasította az orvos gyógymódját. Cannes-ban soha nem nyert még senki háromszor Arany Pálmát, a Dardenne-testvérek lehetnek az elsők, akiknek ez sikerülhet. Az ismeretlen lány várhatóan októbertől látható a magyar mozikban.

Ken Loach már többször megpendítette, hogy visszavonul a filmkészítéstől. Az idén 80 éves rendezőlegenda Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake) című rendezése a hírek szerint valóban a mester utolsó munkája lesz. Loach 2006-ban  a Felkavar a széllel nyert már egyszer Arany Pálmát. A rendező ezúttal Anglia északi részén forgatta legújabb moziját, amelynek főhőse egész életében ácsként dolgozott és 59 éves korában először szorul egy betegség miatt segítségre. Találkozik egy kétgyerekes anyával és életük összefonódik, miközben napjaink Angliájának bürokráciájával vívnak szélmalomharcot. Az Én, Daniel Blake előreláthatóan októberben kerül a magyar mozikba.

neon demon_refn

A cannes-i filmfesztivál igazi fenegyereke a dán Nicolas Winding Refn, aki hangos sikert aratott 2011-ben a Drive – Gázt! című filmjével és versenyben volt két évvel később a Csak Isten bocsáthat meg című mozijával is. Ezúttal egy erotikus vámpírthrillerrel szerepel a versenyprogramban. A Neon démon (The Neon Demon) főszereplője egy modell, aki Los Angelesbe költözik és egy csoport csodás hölgy között nem várt konfliktusba keveredik. A Neon démon igazi sztárparádét vonultat fel: mások mellett Elle Fanning, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Jena Malone és Abbey Lee is feltűnik Refn új mozijában. A Neon démon magyar mozibemutatója júniusban lesz.

A Vertigo Média továbbra is elkötelezett híve az értéket képviselő, díjnyertes moziknak, és többek között az elmúlt három év két Arany Pálma-nyertes filmjét (Adéle élete 1-2. fejezetTéli álom) is bemutatta és ősszel forgalmazza az idei Arany Medve-nyertes Tűz a tengerent (Fire at Sea) is.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com