Hírek

A Warner és a Microsoft üvegre menti a filmeket

Editorial use only. No book cover usage. Mandatory Credit: Photo by Moviestore/Shutterstock (1621967a) Superman, Christopher Reeve Film and Television

Évszázadokra biztonságban tudhatjuk a filmeket, ha beválik a Microsoft és a Warner Bros. kísérlete, amelyben egy poháralátét méretű üveglapra mentették le az 1978-as Supermant.

Jól ismertek a filmarchiválás buktatói: a legrégebbi, gyúlékony filmnyersanyagok ezrei lettek lángok martalékává; spórolós stúdiók használták újra és újra a mágnesszalagokat; a konzum lemezek felbontása még ma is kevés egy valódi, mozivászonra illő produkcióhoz – milyen formában tároljunk hát filmeket, ha a cél az évszázados távlat?

A Microsoft Research és a Warner Bros. stúdió most egy üvegalapú tárolási technológiát jelentett be – számol be a Variety.

Az üvegnek nagyon, nagyon hosszú az élettartama” – mondta nekik Ant Rowstron vezető kutató. – „Évezredekről is beszélhetünk.” Ezért a Microsoft (a Southampton Egyetem optoelektronikai kutatóközpontjával partnerségben) még 2016-ban elindította a Project Silica nevű kutatást, hogy üvegalapú tárolást fejlesszenek ki az iparban „hideg adatnak” hívott információ tárolására.

A „hideg adat” olyasmi, amihez nem kell hozzányúlni hónapokig, évekig, vagy akár évtizedekig sem, tehát nem kell használatra készen egy szerveren várakoznia – viszont tökéletes biztonságban akarjuk tudni. Mint például egy mozitörténeti jelentőségű film jó minőségű másolatát. Így hát egy filmstúdió tipikusan olyan cég, ahol hatalmas mennyiségben lelhető fel hideg adat.

Fotó: Variety.

 

A Warner Bros. jelenleg olyan raktárakban őrzi a filmjeinek és műsorainak kópiáit, ahol a hőmérséklet és páratartalom szigorúan szabályozott, és ahol kémiai érzékelők figyelik a lebomlás esetleges jeleit – minden alkotás, még ha digitálisan készült is, három különböző film-nyersanyag szalagra kerül (YCM színkomponensenként egyre-egyre, fekete-fehérben), és ezeket aztán több példányban is eltárolják. De az örökkévalósághoz ez sem elég, különösen úgy, hogy a meglévő húszmilliós nagyságrendű tételhez minden évben több tízezer új csatlakozik. És a filmalapú tárolás természetesen megoldhatatlan az olyan médiumnál, mint a számítógépes játék, a hologramok, és számos közeljövőbeli formátum.

A Warner így megkereste a Microsoftot, amint tudomásukra jutott a Project Silica terve – írja a Variety. Az alább látható, 7,5 cm oldalhosszúságú és 2 mm vastag üveglapra 75,6 GB terjedelemben mentették el az eredeti, 1978-as Superman filmet (plusz hibajavító kódok):

Fotó: Variety.

 

A tárolás technológiája a „voxel” névre keresztelt adategységekben rejlik: a Microsoft az üvegben lézer segítségével kis geometriai formákat hoz létre (ezt hívják voxelnek), és ezeket egymás alatt több rétegbe írja. Minden voxel több bitet is kódolhat; a Superman 74 rétegben készült el, de a Microsoft azóta ennél jóval több réteg írására is képes. Az adat az átlátszó üvegből mikroszkóp-szerű olvasóval nyerhető ki – a cég a projekt elején egyszerűen kereskedelmi mikroszkópokat vásárolt erre a célra, és mesterséges intelligencia segítségével értelmezte a kinyert fényt.

Az üveg médiumot sokféle tartóssági tesztnek alávetették.

A tárolt adat magas hőmérsékletű sütés, forró víze merítés, mikrohullámú sütés és a felület acéllal való karcolása után is sértetlen maradt.

Kalapáccsal persze össze lehet törni az üveget – de ha ez nem következik be, akkor a Microsoft szerint a médium élettartama eléri a várakozásokat.

Az üvegalapú tárolás azonban még a sikeres demonstrációk után is kísérleti technológiának számít; egyhamar nem várható ipari felhasználása: ahhoz kidolgozott szabványokra és ezekhez alkalmazkodó, kereskedelmi forgalomban elérhető író-olvasó eszközökre, no és tömeggyártott üvegmédiumra lesz szükség, nem is beszélve arról a specializált tárolásról, ami megóvja az eredményt a fenyegető kalapácsoktól (és bármilyen ütődéstől, ha már üvegről van szó). A Warner Bros. sem számít rá, hogy a technológia felváltaná a mostani raktárakat. Azonban a tárolás problémája égető nem csak a filmiparban, de a teljes információ-központú és lassan felhőalapra váltó világban; így az üveg Superman egyszer még egy széles körben elterjedt technológia első demonstrátoraként is kiköthet valaha egy múzeumban.

Avatar

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya