Hírek

Adaptálják a Tokió szelleme című képregényt; a rendező Cary Fukunaga

Az utóbbi idők egyik legnagyobb visszahangot szerzett cyberpunk képregénye, a Tokyo Ghost (Tokió szelleme) mozifilmes adaptációt kap a Legendary részéről.

A Tokió szelleme extra-keserves, agresszív és véres, túlszexualizált, az emberiséget söpredékre és ragadozókra osztó, irgalmatlan cyberpunk” – írtuk nemrégen, amikor kritika alá vettük az utóbbi évek egyik legismertebb cyberpunk képregényét. A képregény, úgy tűnik, megragadta Hollywood fantáziáját is, a Legendary ugyanis most mozivászonra adaptálja a művet, a rendező pedig nagy név, Cary Fukunaga lesz (aki egyébként éppen új filmje, a 25. James Bond történet októberi bemutatójára vár) – írja a The Hollywood Reporter.

A 2089-es évben a Los Angeles-i szigeteken élő emberhordát csak a techfüggés, az agyba sugárzott műsoráradat tartja egyben. Debbie és Led, a két rendbiztos itt próbál fegyelmet tartani a Dredd-univerzumra hajazó gyilkos módszerekkel. Új küldetésük azonban kiutat kínál: Tokióba vezeti őket, az utolsó természetes helyre, amit még nem font be az örök online lét pókhálója. És Debbie-t saját motivációi is hajtják: egyike a kiveszőben lévő be nem hálózott embereknek, és nagyon szeretné súlyosan hálófüggő szerelmét is megmenteni.

A könyv komolyan 18+ besorolású: a véres tömegmészárlástól a meredező szexualitásig sok olyasmi van benne, amihez a befogadó részéről elkél a lelki érettség. Ez a vizuális agresszió azonban nagyszerűen rajzolt képekben jelenik meg. Sajnos a történettől már nem voltunk elragadtatva: a Tokió szelleme sztorija és világépítése zsáner-középvonalas, sokszor leírt cyberpunk alapvetés.

Az adaptáció tehát kétesélyes: vizuálisan ugyan valószínűleg megkapó lesz (minden alap adott hozzá), a forgatókönyvhöz azonban ügyesen kell nyúlniuk ahhoz, hogy a film fölé emelkedhessen a közelmúlt nagy cyberpunk-adaptációs csalódásainak, mint amilyen a Ghost in The Shell („hollywoodizálták, lebutították, sablonosították”) és például az Alita („vizuális csoda egy méltatlan sztoriba helyezve”) voltak.

Fukunaga a film egyik producere is. Az író a képregény szerzője, Rick Remender lesz. Egyéb részletek még nem ismertek.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés