Hírek

Afrikai história Y: az Amerikai história X rendezőjének új filmje

Az Amerikai história X rendezője, Tony Kaye új filmet forgat Afrikai história Y címmel; az egyik szereplő Djimon Hounsou.

Tragédia és megváltás története”: csak ennyit tettek közzé eddig Tony Kaye rendező új filmjének tartalmáról. A címét viszont nagyon is figyelemfelkeltőre alkották: African History Y, azaz „Afrikai história Y”; a rendező hatalmas sikert és elismerést aratott korábbi filmje, az Amerikai história X nyomán.

A film egyik szereplője pedig Djimon Hounsou lesz – írta meg a Deadline.

Az Afrikai história Y nem is érkezhetne jobbkor: az a törekvésem, hogy minél különlegesebb afrikai történeteket mondhassak el a világnak” – nyilatkozta Hounsou. A két filmes húsz évvel ezelőtt egyszer már találkozott, és a rendező elmondása szerint azóta is vágytak a közös munka lehetőségére.

Tony Kaye az Amerikai história X mellett arról is nevezetes, hogy hatszor jelölték Grammy díjra zenei klipjei miatt. 1998-as filmje nagy hatással volt a szélsőséges eszmék és a megbékélés ábrázolására; Edward Norton a Legjobb színész Oscar-jelölését is megkapta miatta.

Kaye-nek ugyanakkor egy másik projektjéről is írhattunk nemrégCivil címmel egy újabb, a rasszizmussal foglalkozó filmet tervez, amely az ’50-es évek Alabamájába invitálna minket. A film a faji igazságtalanság köré épül a polgárjogi mozgalom idején – írtuk –; a főszerepben két olyan alak áll majd, akik ellentétes nézeteket vallanak, de a történések és személyes tragédiák révén nyitnak a másik oldal felé az egyenlőségért folytatott harc nevében. Az alkotó utoljára 2011-ben rendezett játékfilmet, ekkor Adrian Brodyval dolgozott együtt A mintatanár kapcsán. Azóta csak rövidfilmeket és sorozat-epizódokat készített.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya