Hírek

Átéltük, milyen lehet vakként moziba járni

Egy új lehetőség több, mint félmillió embernek teheti teljesértékű élménnyé a moziba járást hazánkban.

Mozizni sokunk közös szenvedélye. A filmnek azonban vannak olyan szerelmesei is, akiknek nem adatott meg a látás, a hallás vagy a járás képessége. Az ő igényeikre reagál az AKKU (Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület) és a technikai hátteret biztosító HARMAN által kifejlesztett megoldás. A 100 százalékban akadálymentes moziélményt Magyarországon elsőként pénteken élhettük át a Premier Kultcaféban.

Az AKKU a saját stúdiójában elsőként a Tiszta szívvel című nagysikerű magyar film úgynevezett audionarrációval ellátott változatát készítette el, a projekt keretében pedig 2017 szeptembere és 2018 februárja között további 5 audionarrációval és speciális felirattal ellátott filmet fog bemutatni. A speciális narráció használatával vakok és látássérült emberek a film közben plusz információkat szereznek, ezáltal sokkal könnyebben integrálhatók a történetbe. A rendezvényen a Tiszta szívvel híres merénylős jelenetét vetítették le.

Elsőként kép nélkül, csupán hanggal, majd az audionarrációval kiegészített változatban, végül pedig képpel és narrációval együtt láthattuk ugyanazt a részletet.

Az első verzió elválasztotta a hangok dimenzióját a képtől, ami meglepően disszonáns, bizonytalan érzést idézett elő. Mintha a készítők ellökték volna maguktól a nézőket. Így a szervezők azon kérdésre, hogy kép híján tudjuk-e, melyik részletet is vetítették le, csupán a film főszereplője, Fenyvesi Zoltán emelte magasba a kezét, mosolyogva.

A második, korszerű audionarrációval ellátott változatban Kálid Artúr mindenkinek ismerősen csengő orgánuma vonta be a publikumot a cselekménybe. A többek között Will Smith szinkronhangjaként ismert színész a film történéseit valós időben, szemléletes stílusban tudósította, miközben a dialógusok és a hanghatások miatt egy pillanatra sem feledkeztünk meg arról, hogy filmet nézünk. Enyhe hangoskönyv-jellege ellenére a film hangvilágához kevert leíró részek gyönyörűen fedték el a vizualitás hiányát, ami egy olyan suspense-ben gazdag jelentnél, mint amilyen a lövöldözés a Szent István téren azért nem kis teljesítmény. A látássérültek bevonásával elkészített audionarráció tehát képes hangokra lefordítani a képeket.

Mindemellett az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített, amelyek indokolt esetben jelölik a megszólaló személyét, valamint tartalmazzák a dramaturgiailag fontos hangeffektek és zenei betétek leírását. A vetítési helyszín sajátos kialakításának köszönhetően pedig a mozi a mozgássérültek számára is könnyedén megközelíthető. „Az audionarrációval ellátott filmek bemutatása egy fontos mérföldkő. (…) A célunk, hogy a több mint 500.000 hazai, fogyatékossággal élő számára valódi kulturális élményt biztosíthassunk” – mondta Kis István, a HARMAN magyarországi ügyvezetője és alelnöke.

Mint Fenyvesi Zoli a kérdésünkre elmondta, a Tiszta szívvel stábjának a 100%-ban akadálymentesített mozi népszerűsítése nem az első egyenlőséget hangosan igenlő akciója, hiszen a 2016-os premier során a film készítői saját kezűleg szedtek fel székeket egy moziban, hogy helyet biztosítsanak mozgássérültek számára.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.