Hírek

Aktuális témák, lenyűgöző látványok: íme a szolnoki Alexandre Trauner Fesztivál versenyprogramja

Moldovai Katalin: Elfogy a levegő
Moldovai Katalin: Elfogy a levegő

Október 17. és 22. között az év legkülönlegesebb látványú filmjeié lesz a főszerep az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon. Idén is olyan filmeket láthatunk, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál legkülönbözőbb műfajokat felölelő lineupjában háborús filmek, politikai thrillerek és szeszélyes románcok is helyet kapnak. Mivel a tíz európai nagyjátékfilm a legjobb látványtervezés díjáért indul, nem csak lebilincselő narratívákra, de fantasztikus látványvilágokra is számíthatunk a vásznon, legyenek azok grandiózus történelmi helyszínek vagy különleges kortárs beállítások. A díjat idén is rangos, nemzetközi szakemberekből álló zsűri ítéli oda: tagjai Josefine Ásberg látványtervező, Tóth Barnabás filmrendező, valamint Gózon Francisco operatőr, filmrendező, egyetemi tanár.

A fesztiválon lesz a magyarországi bemutatója Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjének, amely már a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is megmérettette magát. A film a pedagógus Ana történetét meséli el, akit feljelent egy szülő, amiért diákjainak egy Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánl. A főszereplő a fullasztó rendszerrel való küzdelmében egyre jobban érzi, hogy nincs a helyén ebben az intolerancia jellemezte társadalomban. A megfelelés, az elnyomás és a személyes hitelesség témáit a látványvilág is kiemeli.

A 2009-ben Szlovákiában lezajlott valós események által ihletett politikai thrillerrel kevert dráma a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült film vadászbalesettel indul, de a politikai gépezet legsötétebb zugaiba vezet. Prikler Mátyás filmjének világpremierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, itthon a fesztiválon lesz először látható október 19-én.

Az Elszáradt füvekről Törökország idei Oscar-nevezése, Nuri Bilge Ceylan török rendező legfrissebb alkotása. E film főszereplője is egy tanár, aki kötelező vidéki szolgálatának végéhez közeledve reméli, hogy áthelyezik Isztambulba. Azonban ezt a reményt végleg elveszíti, mikor őt és kollégáját diáklányok zaklatásáért vádolják meg. Ceylan bő háromórás, kifejezetten csehovi karaktervezérelt drámája vizuálisan lenyűgöző moziélmény. Középpontjában egy kiábrándult antihőssel szellemi és erkölcsi űrre reflektál, miközben gyönyörű, hangulatos fényképeken örökíti meg az anatóliai sztyeppét és lakóit.

A Berlinale versenyprogramjában bemutatkozó Ingeborg Bachmann Utazás a sivatagba egy merész életrajzi film. A címszereplőnek, az ötvenes években híressé vált osztrák költőnőnek és Max Frisch svájci építész-írónak meséli el viharos szerelmi kapcsolatát. A személyes kihívásokat, a fasizmussal való együttélés témáit és a nők helyzetét aprólékos megközelítéssel ábrázolja a német rendezőnő, Margarethe von Trotta.

Chris Raiber: A nyár első hava
Chris Raiber: A nyár első hava

A nyár első hava az osztrák Chris Raiber elragadó debütáló nagyjátékfilmje. A filmben a szerelem olyan erőként jelenik meg, amely képes hegyeket elmozdítani, vagy akár felgyorsítani az évszakok váltakozását.

A 90-es évek elején, Moldovában játszódik a Szén. A történet szerint Dima, a traktoros a seregbe szeretne jelentkezni, hogy a transznisztriai konfliktusövezet harcaiban vegyen részt. Egy nyugtalanító felfedezés abszurd kalandok sorozatává változtatja küldetést, ahol a főhős a körülötte lévők közömbösségével, kapzsiságával és ostobaságával szembesül. A film a moldáv rendező Ion Borș első egészestés debütálása, amelynek a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremiere.

A Club Zéró című film tanárnője tudatos táplálkozásra, majd anorexiára neveli a diákjait. Jessica Hausner abszurd, hitchcocki thriller-jegyekkel fűszerezett szatírája merész és nyugtalanító narratívában tárja fel az evészavarok uralmát egy brit bentlakásos iskolában. A minimalista környezetben játszódó film mérlegelni készteti a nézőt az erőforrásoktól kimerült világot ábrázoló apokaliptikus víziók jogosságáról, valamint a tanár-szülő kapcsolatban felmerülő felelősségvállalás kérdéseiről.

A Bohém a 18. századi Olaszországba, Josef Mysliveček életvilágába kalauzolja a nézőt, aki kora leghíresebb cseh zeneszerzője volt. Petr Václav cseh rendező új filmje lenyűgöző jelmezekkel, korszakspecifikus részletek kíséretében egy lebilincselő időutazásra invitálja a közönséget. A film hat Cseh Oroszlánt nyert 2023-ban, köztük a legjobb rendezésért, a legjobb díszletért, jelmezért és maszkért járó elismerést.

A Verseny című belga film rendezője, Dominique Deruddere a rangos Erzsébet Királynő komolyzenei verseny kulisszái mögé engedi a nézőket. Egy fiatal virtuóz zongoraművész történetét meséli el, akinek, mikor részt vesz a világhírű versenyen, traumatikus gyermekkori emlékei a felszínre törnek. A történet a korlátok alóli felszabadulás és a kiemelkedő teljesítmény nyomásának témáit tárja fel.

A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában mutatták be az ukrán rendező Makszim Nakonesnyi első filmjét, a Pillangó látomást. A film főhőse, a 29 éves katona, Lilia két hónap fogság után a frontvonalról hazatérve a rájön, hogy felügyelőjétől terhes. A film a háború egyénekre és társadalomra gyakorolt hatását mutatja meg. Eközben bizonyítja, hogy az ember milyen hajthatatlan tud lenni a viszontagságok ellenére.

A díjakat október 21-én adják át. Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál részletes programja, a filmek vetítési rendje itt érhető el.

Lajó Odil

Lajó Odil az ELTE filmtudomány mesterszakos hallgatója. Különösen érdekli a spanyol és a kelet-európai kortárs film, a realista és feminista filmelméletek, a coming-of-age történetek, a mumblecore és a videojátékok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com