Hírek

Cannes 2019: Alain Delon kapja az idei filmfesztivál életműdíját

A rangos francia seregszemlén a legendás színész, Alain Delon veheti át az életműdíjak Arany Pálmáját.

Az ünnepelt francia aktor, aki Luchino Visconti Arany Pálma-díjas A párduc című klasszikusában játszotta a főszerepet az idén 72. alkalommal megrendezett cannes-i filmfesztivál életműdíjasa. Alain Delon a díjjal olyan filmes nagyságok nyomdokaiba lép, mint Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda és Jean-Pierre Léaud.

A fesztivál szervezői élő legendának, globális színészikonnak és mindenkori garantált kasszasikernek nevezték Delont, akit az egyetemes filmtörténelem meghatározó alakjaként ünnepelnek idén Cannes-ban.

Delon A párduc (1963) című filmben

Pierre Lescure (legendás francia újságíró – a szerk.) és jómagam megtisztelve tudatjuk, hogy Alain Delon elfogadta a fesztiváltól az elismerést.” – nyilatkozta Thierry Fremaux a cannes-i filmfesztivál igazgatója. Fremaux hozzáteszi, hogy a színész sokat hezitált, vajon elfogadja-e a díjat, mert elsősorban azért szeretett volna visszatérni Cannes-ba, hogy a vele együtt dolgozó rendező legendák előtt fejet hajtson.

A színész európai mesterművekben gazdag karrierje során olyan rendezőnagyságokkal működött közre, mint Michelangelo Antonioni, Visconti, Jean-Pierre Melville és Jean-Luc Godard. Ő a negyedik férfi színész, aki átveheti a fesztivál életműdíját.

Az Életműdíj-Arany Pálmát 2002-ben ítélte oda először a fesztivál, akkor Woody Allen vehette át az elismerést. A nem minden évben kiosztott, versenyen kívüli díjat azoknak az alkotóknak hozták létre, akik fontos művekkel gazdagították a cannes-i versenyprogramot, de sosem nyertek Arany Pálmát.

Papp Atilla

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..