Hírek

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Széttörve ellen

Az online petíció célja, hogy szedjék le a filmet a Netflixről, az ugyanis hibásan ábrázolja az identitászavarban szenvedőket.

Még el se csitultak a hullámok az Elfújta a szél körül, máris egy újabb film ellen indult kampány a közösségi médiában annak eltávolítása érdekében. Ezúttal M. Night Shyamalan filmje kapja az ívet. A 2016-os Széttörve azért került támadások kereszttüzébe, mert az ellenzők szerint hibásan mutatja be a disszociatív személyiségzavarral küzdők életét. A közösségi médiában először a #GetSplitOffNetflix terjedt el, majd egy online petíció is elindult, melynek célja, hogy a film kikerüljön a Netflix kínálatából.

A hab a tortán, hogy az Egyesült Államokban épp nincs is fenn a Netflixen a Széttörve.

A kampány támogatói szerint a film azt a hatást kelti, hogy a disszociatív személyiségzavarban szenvedők ártalmasak a társadalomra nézve. Az egyik tweet szerint „a Széttörve sok-sok ember életének ártott azzal, hogy démonizálja a többes embereket.” A posztoló hozzátette: „szórakoztatásra használja a pluralitásban szenvedőket, holott nekik szeretetre & támogatásra lenne szükségük”

 

A Széttörve főhőse, a James McAvoy által megformált karakter olyan mentális betegségben szenved, amelynek következtébe tudata 24 részre törte szét a személyiségét. A film 2016-ban igazi meglepetéssiker lett, három évvel később pedig folytatást is kapott Üveg címmel. A siker ellenére már korábban is kritizálták a filmet azért, mert stigmatizálja a betegségben szenvedőket.

A helyzet most azért más, mert az amerikai társadalmi feszültségek miatt a csatornák sokkal óvatosabbak, és jobban figyelik a közösségi médiában terjedő véleményeket. Nemrég a Cops és a Live PD realityket vették le műsorről a közösségi médiában kibontakozó ellenkampányok miatt. A Netflix mindenesetre egyelőre nem reagált.

Ahogy az lenni szokott, a kampányra már meg is érkeztek a reakciók, amelyek az ötlet ellen emelnek szót. „Ez teljes nonszensz. Ez alapján mindent be kéne tiltani, mert valahol valamilyen kisebbséget biztosan megsért” – írja az egyik tweetelő. Egy újabb töréspont alakult ki tehát, amelyben a felek elbeszélnek egymás mellett, és a vita valódi diskurzus helyett már sokkal inkább arról szól, hogy ki kap több lájkot a közösségi médiában.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya