Hírek

Alan Horn szerint egyáltalán nem monopolizál a Disney

A Walt Disney Studios elnöke, Alan Horn szerdán a Variety vendége volt a Business Managers Breakfastön, Beverly Hillsben. Horn beszélt többek közt a frissen indult streamingszolgáltatásukról, és arról, hogy miféle átjárás lehet aközött és a mozivászon között. Emellett a monopóliumvádakkal szemben is a stúdió védelmére kelt.

A héten elindult a Disney+ és ezzel a Walt Disney is beszállt a streamingszolgáltatók versenyébe – ezt ebben a cikkünkben elemeztük alaposabban. A Disney szolgáltatója látványos rajtot vett: a saját bevallásuk szerint az első napon 10 millió feliratkozót regisztráltak. Szép szám, pláne, hogy a szolgáltatás még nem is érhető el a világon mindenhol.

Többek közt erről is beszélt szerdán Alan Horn a Variety Business Managers Breakfastön. Horn hét éve a Walt Disney elnöke, és korábban dolgozott a 20th Century Fox és a Warner Bros. vezetőségében is, de a leghíresebb talán azzal lett, hogy tavaly ő rúgta ki James Gunn rendezőt annak évtizedes tweetjei miatt. Ahogy akkor, úgy Horn most is a stúdió védelmére kelt, ezúttal a monopóliumvádak ellenében.

A Walt Disney által birtokolt céghálózat óriási:

a populáris kultúra olyan résztvevőit birtokolják, mint a Marvel, a Star Wars, a Pixar és még sorolhatnánk. Ez nem bizonyult elégnek, hiszen a Disney a Fox háza táján is feltűnt, ráadásul az amerikai versenyhivatal nem talált kivetnivalót az akvizícióban. Ez a lépés nemcsak a szakembereket, hanem a mozilátogatókat is gyanakvással töltötte el: a Disney épp most alakítja ki az egyeduralmát. És erről nem csak a mozitermek esetében beszélhetünk. A Fox-felvásárlás után a Disney-hez került például a stúdió Hulu-részesedése is, ami felveti a kérdést, hogy a Disney+ versenye mennyire is lehet tisztességes.

A Variety főszerkesztőjével, Claudia Ellerrel folyatott beszélgetés alapján Horn tökéletesen tisztában van azzal, hogy kiemelt helyet foglal el a Disney a filmvilágban. Szerinte ez azért van, mert „az emberek elmennek a moziba és pénzt adnak, hogy megnézzék a mi filmjeinket. Tudom, hogy a piac részesedésének óriási szeletét élvezzük, de ezért nem fogok bocsánatot kérni.” Kiemelte, az ő dolga az, hogy a legjobb irányba terelgesse a Disney égisze alatt készülő, egymástól igenis eltérő alkotásokat. Ezzel együtt azt is leszögezte, nem kell a Fox-filmek „disneysítésétől” félni, azok maradnak továbbra is „R-kategóriásak és Oscar-nyertesek”.

Horn régóta a pályán van, és szerinte még nem voltak akkora változások a filmiparban, mint manapság.

A jó filmek gyártása még sosem volt ennyire fontos” – mondta. Szerinte ebben a versenyben csakis a kiválóság hajszolásával lehet fennmaradni, és ezért számára sincs soha túl kicsi feladat.

Claudia Eller a Disney+ működési modelljéről is kérdezett. Jelenleg a képlet egyszerű: mindazon filmek, amelyeket a Disney moziba küld, előbb-utóbb itt is elérhetőek lesznek. Eller arra volt kíváncsi, hogy visszafelé is gondolkodnak-e. Horn nem zárkózik el az ötlettől, mondván: „A The Mandalorian máris hatalmas durranás, így, ha igény támad rá, lehet, hogy alkotunk belőle egy két és félórás mozifilmet vagy ilyesmit.” Ugyanakkor hozzátette, hogy a Disney megfontolt stratégiát követve vágott bele a streamingbe, tehát okkal választotta ezt a platformot egyes alkotásoknak a mozivászon helyett.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya