Hírek

Alan Rickman Kristián-díjat kap a prágai Febiofesten

Alan RickmanAlan Rickman brit színész és rendező Kristián-díjat kap a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál megnyitóján március 19-én – közölte Martina Chvojka Reková, a filmszemle szóvivője hétfőn Prágában.

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői. Ugyancsak Kristián-díjat kap az idei Febiofesten Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja. Hitchcock Szédülés című klasszikusának sztárja impresszionista, szürrealista ihletésű festményeit is bemutatja a fesztivál alatt a prágai Strahov képgalériában.

A fesztivál sztárvendégei között szerepel John Madden, az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare amerikai rendezője, Eran Riklis izraeli rendező, valamint Jeroen Krabbé hollandfilmszínész is. Jean-Jacques Annaud francia rendező Farkastotem című új produkcióját kíséri el a fesztiválra.

A márciusi mustra programján szereplő mintegy másfélszáz filmet, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait, 14 szekcióban fogják vetíteni. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap. A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások. A március 19-től március 27-ig tartó fesztivál részletes programja a www.febiofest.cz honlapon található.

 

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés