Hírek

Alan Rickman majdnem kiszállt a Harry Potterből

A 2016-ban elhunyt Alan Rickman naplói idén ősszel jelennek meg, ezekben a Harry Potter-filmekről is vall. A színész végül a végsőkig kitartott Piton professzor szerepe mellett.

Alan Rickman 2001 és 2011 között mind a nyolc Harry Potter-filmben felbukkant Piton professzorként, ám a naplói szerint a 2004-es Harry Potter és az azkabani fogoly előtt, amelyet Alfonso Cuarón rendezett, fontolgatta, hogy megválik a franchise-tól.

Rickman 2002 januárjában azt írta, hogy a Harry Potter és a titkok kamráján dolgozva meggondolta magát a sorozattal kapcsolatban. A napló szerint „jó volt látni” színésztársait, de a filmek véget nem érőnek tűntek: „Ez egy álomszerű dolog, amely mintha sosem érne véget. És bizonyos értelemben nem is ért – és nem is fog” – olvasható a The Guardian által közölt részletben, amit az IndieWire szemlézett. 2002 decemberében Rickman már beszélt az ügynökével, Paul Lyon-Marisszal a Harry Potterből való kilépésről, és ő úgy hitte, ez meg is fog történni. „Megint egyeztetési problémákkal küzdünk. Ismétlem, nincs több HP. Nem akarnak tudomást venni róla”.

Rickman 27 naplója The Diaries of Alan Rickman címmel jelenik meg idén ősszel. Várhatóan magyar kiadásra is számíthatunk.

Miután beleegyezett a Harry Potter és az azkabani fogoly eljátszásába, Rickman azt írta, hogy Cuarón „enyhén kiakadt” rá egy baleset után a forgatáson. „A nap mesésen indult: a vászon guillotine-szerűen a fejemre borult, hirtelen gyors képszakadás, majd egész napos melankólia következett” – írta Rickman. “Alfonso csendesen dühöngött. Túlságosan szeretem őt ahhoz, hogy ezt túl sokáig hagyjam, úgyhogy a kulisszák mögött jajveszékeltem, és rendeztük a dolgot. A szokásos HP-nyomás alatt van, előbb kezd el próbálni a kamerákkal, mint a színészekkel, pedig ezeknek a gyerekeknek rendezésre van szükségük. Nem tudják a szövegüket, Emma [Watson] szinte halandzsázik. Ráadásul az úgynevezett próbámat egy beugróval tartom, aki francia”.

Miután a filmet 2004 májusában bemutatták, Rickman arról áradozott, hogy „Alfonso rendkívüli munkát végzett”, és a darab „nagyon felnőtt film, annyira tele merészséggel, hogy csak mosolyogtam és mosolyogtam rajta”.

Rickmant később prosztatarákkal kezelték a Harry Potter és a Főnix Rendje forgatása előtt, akkor ezt írta: „Végre, igen, HP 5. A felhajtás sem túl magas, sem túl alacsony. Az az érv győzött, amelyik azt mondta: ‘Nézd végig. Ez a te történeted.’”

J.K. Rowling lezárása Piton professzor számára szintén a Harry Potter mellett tartotta Rickmant, és inspirációt adott számára a karakter végigjátszásához. „Befejeztem az utolsó Harry Potter könyv elolvasását” – írta. „Piton hősi halált hal, Potter úgy jellemzi őt a gyerekeinek, mint az egyik legbátrabb embert, akit valaha ismert, és a fiát Albus Severusnak nevezi. Ez egy igazi beavatási szertartás volt. Egy apró információ, amit Jo Rowling hét évvel ezelőtt adott – Piton szerette Lily-t –, nyújtott valamit, amibe kapaszkodhattam”.

Alan Rickman 2016-ban halt meg prosztatarákban.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com