Hírek

Alex Garland Polgárháborúja hatalmas nyitánnyal indul

civil-war-jesse-plemons polgárháború

A bevétel és a helyezés rekordot jelent az A24 stúdió számára.

Alex Garland éa A24 stúdió provokatív Polgárháború c. filmje 25,7 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál hazájában – írja a Variety. Ez az első A24-film, amely Észak-Amerikában listavezető lett, és ezzel egyúttal nyitóhétvégi rekordot is állított fel a stúdió számára. A Polgárháború egyben az év legnagyobb R-besorolású startja is az Egyesült Államokban.

Az eredmény nagy sikert jelent Alex Garland számára: a 28 nappal később, az Ex Machina és az Expedíció írója ismét bebizonyította általa, hogy a nagy stúdiókon kívüli filmes szcéna egyik meghatározó alkotója.

A hétvége előtt a Polgárháborút 15 és 20 millió dollár közötti bevétellel számították; ez elegendő lett volna ahhAoz, hogy megelőzze az A24 eddigi legerősebb premierjét, a 2018-as Hereditary-t (amely annak idején a negyedik helyen nyitott 13,6 millió dollárral).

A Polgárháború azonban a vártnál is többet nyert az előzetes kíváncsiságból, a bemutatót megelőző felfokozott érdeklődésből: vajon mennyire rezonál a modern amerikai polgárháborút bemutató produkció a választási évben amúgy is kiélezett politikai megosztottságra; vajon mennyire bátor, és lehet-e jóslatként felfogni? Ráadásul a film olyan prémium formátumokban is nyitott, mint az IMAX és a Dolby Cinemas. A stúdió szerint a Polgárháború olyan piacokon teljesített igen jól, mint amilyen Los Angeles és a texasi El Paso: véletlenül a filmben is ezek a helyszínek vezetik úgynevezett nyugati erőket.

A Polgárháború 50 millió dollárba került, így ez a stúdió eddigi legdrágább filmje.

Az A24 már sikeresen értékesítette a jogokat a külföldi piacokra; ez is segít majd a megtérülésben.

Összességében a box office nagyjából 16%-kal marad el a 2023-as év azonos időpontjától és 31%-kal a járvány előtti időszakhoz képest. A Polgárháború volt a hétvége egyetlen bemutatója, így a többi helyezett már a sokadik hétvégéjénél tart. A Warner Bros. és a Legendary Entertainment Godzilla x Kong c. című szörnyfilmje a második helyre esett vissza, miután két hétvégén is az első helyen állt; a film 15,4 millió dollárt hozott a harmadik hétvégés vetítéseken, így a hazai bevétele 157,9 millió dollárra nőtt. A Sony Szellemirtók folytatása a harmadik helyre szorult 5,3 millió dollárral. A Universal és a DreamWorks Animation Kung Fu Panda 4. című filmje pedig 5,2 millió dollárral a 4. helyre lépett előre a hatodik hétvégéjén. Ötödik helyezett a Dűne második része.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com