Hírek

Alex Garland rendezhette a Dreddet?

A főszerepet alakító Karl Urban szerint nem az Ex Machina Alex Garland első filmje, hanem a 2012-es, viszontagságos produkcióval készült Dredd.

Alex Garland nevét a legtöbbet 2015-ben ismerhették meg, az Ex Machina című első rendezésével. A mesterséges intelligencia témájában készült sci-fi Oscar-díjat is kapott a vizuális effektjeiért, Garlandet pedig sokan az egyik legígéretesebb rendezők közt tartják számon azóta. Új filmje állítólag szintén egy elgondolkodtató sci-fi történet, az Expedíciót sokan Kubrick műveihez hasonlították. A Dredd főszereplője, Karl Urban szerint azonban nem csak ezt a két filmet köszönhetjük a rendezőnek.

Az angol rendező íróként szerzett először ismertséget magának.

Danny Boyle több munkájának (Napfény, 28 nappal később) forgatókönyvéért felelt, ráadásul A part című filmjéhez alapul szolgáló regényt is ő írta. A Dreddnél is jelen volt forgatókönyvíróként, de Urban szerint többet tett ennél. A hivatalos rendező, Pete Travis helyett a 2011-ben befejeződött produkció utóforgatásait és utómunkáit már Garland felügyelte.

Nem egyértelmű Urban állításai szerint, hogy ténylegesen mennyit rendezett az Ex Machina szerzője. Garland nem akart magának társrendezői kreditet kérni, de Urban szerint kijárt volna neki, amennyi kreatív inputot tett bele a film elkészítésébe. Urban nyilatkozatában kifejtette, hogy emiatt is örülne, ha a Dredd lehetséges folytatását Alex Garland rendezhetné. A színész ezen állításával valószínűleg kevesen vitatkoznának.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.