Hírek

Alföldi Fassbinder klasszikusát rendezi az Átriumban

Alföldi Róbert rendező (j) mutatja meg a színpadképet A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján.
Alföldi Róbert rendező (j) mutatja meg a színpadképet A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján.

Szeptember 11-én délelőtt tartotta Alföldi Róbert A félelem megeszi a lelket című új rendezésének olvasópróbáját az Átriumban.

A darab Rainer Werner Fassbinder 1974-ben bemutatott filmjének színpadi változata, amely egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el szívszorító egyszerűséggel és tisztasággal.

Alföldi rendezésében, amely egyben a darab magyarországi ősbemutatója is, az idősödő takarítónőt, Emmit Hernádi Judit, míg Alit, a marokkói bevándorlót Bányai Kelemen Barna kelti életre. A további több mint húsz – a főszereplők közvetlen és tágabb környezetébe tartozó családtagok, kollégák, szomszédok, ismerősök – szerepben mindössze négy színész: Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs, Parti Nóra és Szatory Dávid lesz látható.

Alföldi úgy fogalmazott: a történet hetvenes évekbeli nyugat-németországi társadalmi közege különbségekkel ugyan, de nagyjából és egészében megfeleltethető a mai magyar közegnek, így a viszonyok, a reakciók, a fordulatok egy része nagyon is ismerős lehet a közönség számára.

A rendező sajátos ritmusszerkezetben képzeli el a produkciót, bizonyos jelenetek egymásra lapolva, párhuzamosan játszódnak, egyes cselekmények színpadi és valós ideje meg kell, hogy egyezzen, a szokásoshoz képest más színpadi sűrítéstechnikát kell alkalmazni az előadásban.

A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján
A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján

Ennek jegyében az Átrium nézőtere is átalakul: az előadás játszótere kinyúlik a nézőtérre, ám a színpad két oldalán is nézők foglalnak majd helyet. Az így létrejövő amfiteátrumszerű elrendezés a darab intimitását hivatott segíteni (díszlet: Tihanyi Ildi). Nagy Fruzsina jelmezei a hetvenes éveket idézik majd; Alföldi szerint a történetet meg kell hagyni a maga közegében, a helyzetek, az alakok és az elhangzó mondatok teszik majd jelenidejűvé az előadást. A rendező méltatta a mű mondatainak mellbevágó egyszerűségének szépségét is, és hozzátette: szándéka szerint összességében pozitív végkicsengésű, reményteli előadás születik a darabból, amely sötét tónusait a szövegben és helyzetekben rejlő humor is egyensúlyozza.

El Hedi Ben Salem és Brigitte Mira A félelem megeszi a lelket című filmben
El Hedi Ben Salem és Brigitte Mira A félelem megeszi a lelket című filmben

A Kultúrbrigád és az Átrium közös előadásának bemutatója október 14-én lesz.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com