Hírek

Nácik elől menti vak lányát Mark Ruffalo a Netflix Magyarországon forgatott sorozatában

Az All the Light We Cannot See című minisorozat egy sikerkönyv alapján készült, a rendezője Shawn Levy. Megérkezett az előzetes hozzá.

Mark Ruffalo és Aria Mia Loberti apa-lánya párost alakít az All the Light We Cannot See-ben, akik a németek által megszállt Párizsból menekülnek. Anthony Doerr Pulitzer-díjas regényét Steven Knight, a Peaky Blinders forgatókönyvírója adaptálta a Netflix számára.

A hivatalos szinopszis szerint a sorozat Marie-Laure (Loberti), egy vak francia lány és apja, Daniel LeBlanc (Ruffalo) történetét követi, akik egy legendás gyémánttal menekülnek a németek által megszállt Párizsból, hogy az ne kerüljön a nácik kezébe. Marie-Laure és Daniel, akiket könyörtelenül üldöz egy kegyetlen Gestapo-tiszt, aki saját önző céljai miatt akarja megszerezni a követ, St. Malóban találnak menedéket, ahol a visszahúzódó nagybátyjuknál (Hugh Laurie) húzódnak meg, aki az ellenállás tagjaként titkos rádióadásokat sugároz. Marie-Laure útja itt, ebben az egykor idilli tengerparti városban óhatatlanul keresztezi egymást a legvalószínűtlenebb rokonlelkekkel: Wernerrel, egy zseniális tinédzserrel, akit a hitleri rezsim az illegális adások felkutatására szerződtetett, és aki ehelyett titkos kapcsolatban áll Marie-Laure-rel, miközben megérinti a lány emberiességbe vetett hite és a reménye.

A sorozatban, amely a TIFF-en debütált szerepel még Nell Sutton, Lars Eidinger és Marion Bailey is. A történet egy évtizedet ölel fel.

A sorozatot jelentős részben Magyarországon, Budapesten és Soponyán forgatták 2022-ben – az előzetesben is láthatóak ismerős helyszínek.

„Előttem sok képzett producer és író próbálta ezt a könyvet filmmé alakítani, de nem sikerült, mert túl eseménydús volt. A könyvben olyan gazdag szövevénye van a karaktereknek és eseményeknek, hogy két órában elmesélni szinte lehetetlen volt” – idézi az IndieWire Levyt arról, miért döntött úgy, hogy film helyett sorozatot készít a regényből. „Mire megszereztük a jogokat, a limitált sorozatok megbecsülése a filmekével lett egyenlő, ami lehetővé tette a hosszabb történetmesélést a televízióban. Nem akartuk két órába sűríteni, de azt is el akartuk kerülni, hogy nyolc vagy kilenc órára nyújtsuk”.

„Úgy közelítettem tehát a sorozathoz, mintha egy négyórás film lenne. Ugyanazt a stábot vettem fel, akiket a filmjeimbe is, és mindannyian elkötelezettek voltunk amellett, hogy a könyv és a forgatókönyvek szépségét átültessük a képernyőre. Ha úgy akarom végezni a munkámat és úgy mesélem el ezt a történetet, ahogy szerintem megérdemli, akkor mozifilmesnek kell lennie, függetlenül a formátumtól.”

Levy a minisorozathoz ismét Mark Ruffalót szerződtette.

Ruffalo a következőket mondta a Netflixnek az újbóli közös munkáról Levyvel: „Nagyszerű volt újra találkozni Shawnnal. Nagyon jól éreztük magunkat Az Adam-projektben is. Ódzkodtam attól, hogy visszamenjek Magyarországra. Épp ott forgattam [a Szegény párákat – a szerk.], és otthon akartam lenni a családommal, de azt mondta, ‘Valami gyönyörűt akarok kihozni ebből a történetből, és veled akarom megcsinálni’. Ez nagyon sokat jelentett. Megmozgatta az eget és a földet, hogy megszerezzen, és tényleg hitt abban, hogy én kellek a szerephez. Csodálatos volt látni, ahogy szárnyal abban a műfajban, amihez hasonlón még nem dolgozott. De pontosan tudta, hogy mit csinál. Mélyen megértette a történetet.”

Az All the Light We Cannot See premierje november 2-án lesz a Netflixen.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com