Hírek

Almási Tamás és Szilágyi Zsófia új filmjét is támogatja a Filmalap

magyar filmalapAlmási Tamás Tokajról készülő kreatív dokumentumfilmje és Szilágyi Zsófia első játékfilmje, az Egy nap című dráma is gyártási támogatást kap a Magyar Nemzeti Filmalaptól.

Az aktuális témákat feldolgozó és erős drámai koncepcióval rendelkező dokumentumfilmjeiről híres Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) most Folyékony arany címmel készít filmet, amelynek gyártására 30 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

A Folyékony arany témája a leghíresebb és legnagyobb múltú hungarikum, a tokaji aszú. Almási Tamás és alkotótársai arra vállalkoznak, hogy mai történetek által mutassák be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és azt a megszállott várakozást, amely a világhírű aszú készítését kíséri.

A dokumentumfilm szereplői a borvidék legelszántabb borászai, akik egész életüket teszik fel arra, hogy a világ legjobb desszertborát elkészítsék, és helyreállítsák a borvidék egykori hírnevét. A film Tokaj elfeledett tündökléséről és lehetséges újjászületéséről szól – írják a közleményben, amely szerint a forgatás az idei szüretkor veszi kezdetét, és a film a tervek szerint 2018-ban készül el. Az operatőr Vízkelety Márton, a producer Ugrin Julianna és Ditz Edit nemzetközi borakadémikus.

A Filmalap elsőfilmeseket segítő Inkubátor Programja keretében készülő Egy nap című munka 62 millió forint gyártási támogatást kapott. Szilágyi Zsófia a „hétköznapok lényegéről” szóló filmtervét a program szakmai zsűrije választotta ki a tavalyi döntősök közül.

„Érdekel a hétköznapiság. A film egy szinte hiperrealista kísérlet arra, hogy végig lehet-e csinálni egy nő egyetlen napját úgy, hogy az unalmasnak tűnő, általában kikerülésre szánt részleteket nem kerüljük ki, nem intézzük el egy jelzésszerű montázzsal egy izgalmasabb és fordulatosabb cselekmény kedvéért. Végigcsináljuk, ahogy a főhős is végigcsinálja, és az érdekesebb történet a háttérben marad” – idézi a pályakezdő filmest a közlemény.

Szilágyi Zsófia 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Első mozifilmjében egy átlagos nap átlagos rutincselekedeteinek bemutatásával párhuzamosan a halasztásra ítélt pillanatokból bontakozik ki a dráma.

Az Egy nap operatőre Rév Marcell lesz, aki Szimler Bálint Itt vagyok című munkájában tűnt fel, majd Császi Ádám Viharsarok és Mundruczó Kornél Fehér Isten című rendezéseit fényképezte. A film producere Pataki Ági mellett a pályakezdő Kenesei Edina. A forgatás januárban veszi kezdetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com