Hírek

Leonardo DiCaprio aktívan részt vesz az amazóniai tűzvész elleni küzdelemben is

Özönvíz előtt

Napok óta ég az amazóniai őserdő, ahol a Föld légkörében lévő oxigén mennyiségének 20 százaléka termelődik. A probléma mértékére a közösségi média a #Prayforamazonia hashtaggel hívja fel a figyelmet.

A brazil űrkutatási intézet, az Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais adatai szerint az amazonasi esőerdőben idén észlelt 72 843 erdőtűz 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, egyben a legmagasabb szám 2013 óta.

A NASA augusztus 20-ai adatai alapján ugyan nem erősítette meg a rekordot, de korábban közölt néhány képet a brazíliai tüzek füstjéről, ami ezeken az űrből is látszik, illetve felhívta a figyelmet annak veszélyére is, hogy a fokozódó erdőtüzek felszabadíthatják az erdőkben a talaj mélyén tárolt szenet, a szénciklus felborítása által pedig tovább gyorsítják a klímaváltozást. 

A filmes világ több képviselője is nyilatkozott a témával kapcsolatban, élükön Leonardo DiCaprióval, aki amikor átvette élete első Oscar-díját, már beszélt a klímaváltozásról. DiCaprio posztjaival határozottan és racionálisan hívja fel követői figyelmét, hogy mivel tudnak segíteni ebben a helyzetben, továbbá 5 millió dollárt adományozott a Föld Szövetsége nevű szervezet segítségével az esőerdő megóvása érdekében.

DiCaprio az ENSZ béke nagyköveteként folyamatosan hallatja a hangját a témában, korábban többek között a 2007-es Az utolsó óra és a 2016-os Özönvíz előtt című dokumentumfilmjei révén is igyekezett ráébreszteni követőit a globális felmelegedés veszélyeinek mértékére. Producerként pedig a Plastic Ocean című környezetvédelemmel foglalkozó film mellet például  az HBO GO-n június 12-e óta elérhető, Leila Conners által rendezett Forrongó jég című dokumentumfilmet is jegyzi.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..