Hírek

Amerikai remake-et kap A bűnös és az Izlandi amazon

Már készül A bűnös és az Izlandi amazon amerikai remake-je. A két Oscar-jelölt film újrája sztárokat is kap: Jake Gyllenhaal és Jodie Foster csapott le rájuk.

Még messze a 2019-es Oscar, de két európai film, amit jelöltek a Legjobb idegennyelvű film díjára, máris amerikai remake-et kap. A bűnös című dán film főszereplője Jake Gyllenhaal lesz; az Izlandi amazon újráját Jodie Foster rendezi és főszerepli.

A bűnös az év egyik legjobb európai filmje. „Különleges film, mert bár a történet csupán egy helyszínen játszódik, mégis mozgalmasnak hat” – írja kritikánk; ugyanakkor megjegyzi: „nem az alkotásaikba pumpált dollármilliókon, híres sztárok szerepeltetésén vagy a történet alapjául szolgáló brand ismertségén múlik a projekt minősége” – tehát kérdéses, hogy jót tesz-e az amerikai stúdiókörnyezet ennek a nagyon visszafogott, csaknem kamaradráma darabnak. Gyllenhaal képességei kivételesek, így a főszerep erejében nem kételkedünk, de hogy az amerikai remake képes lesz-e elérni azt a hatást, amire A bűnös épít, azaz a néző képzeletében játszódó háttértörténet izgalmát, az már inkább kérdéses.

Az Izlandi amazon mint film kevésbé győzött meg minket („botladozó üzenet és sokszor túlstilizált részletek” – írtuk), de politikai aktualitása és személyes-családi érzékenysége kétségtelen – és Jodie Foster szereti a provokatív témát.

A bűnös (Gustav Möller, 2018)
A bűnös (Gustav Möller, 2018)

A bűnös jogait a Bold Films és Gyllenhaal cége, a Nine Stories együtt szerezte meg; Gyllenhaal producer is lesz főszerepe mellett – írja a Variety. Az eredeti író-rendező, Gustav Möller co-produceri szerepet kap. Az eredeti film közönségdíjat nyert a Sundance-en és az amerikai National Board of Review az év legjobb öt külföldi filmje közé sorolta, valamint nevezték a legjobb főszereplő és legjobb forgatókönyv Európai Filmdíjára.

Az amerikai remake-et egyértelműen Jake Gyllenhaal köré építik. „Remek szerep a számára ahhoz, hogy egy szuperfeszes, emelkedett thrillert gyártson” – mondta a Bold Films elnöke.

Az Izlandi amazon remake-jét Jodie Foster maga szemelte ki. „Alig várom, hogy eljátszhassam Hallát” – mondta a színésznő-rendező. – „Mindig is vonzott a humor és az érzelmek bátor és fura keveréke. Ez a film a mi időnkről szól.” A filmet a Slot Machine és Foster saját cége, az Egg Pictures gyártja; Jodie Foster a rendező, a főszereplő és co-producer is egyben – írja a Deadline.com.

Az izlandi film Cannes-ban debütált. Halldóra Geirharðsdóttir, az eredeti főszereplő jelölést kapott a legjobb főszerep Európai Filmdíjára. A remake történetét Foster áthelyezi Izlandról az amerikai nyugatra, és valamelyest át is fogja értelmezni a főhős Halla karakterét. Ez lesz az ötödik film, amit Foster rendez.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya