Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Hírek

Amikor megszólalnak Van Gogh képei – Loving Vincent előzetes

Már azóta hatalmas várakozás övezi a Loving Vincent-et, amikor először megjelentek a hírek, hogy film készül a festő műveiből. Most azonban már a történetet is megjelenítő előzetes érkezett a jobb híján festményfilmként emlegetett alkotáshoz, nekünk pedig elállt a szavunk.

Bármennyire is bravúros és elragadó ötletnek tűnt, hogy az impresszionizmus egyik késői és legnagyobb alakjának alkotásait mozgóképes formában filmvászonra vigyék, rizikósnak tűnt, hogy hogyan is dolgozzák össze a festő képeit, úgy, hogy az ne egy szimpla tárlatvezetés legyen felturbózva egy kis technológiával.

A végeredmény szerencsére koránt sem érte be ennyivel. A több mint 6 éve készülő projekt minden tekintetben kiérdemli a nagyszabású jelzőt. A film 65 000 kockáinak mindegyike kézzel festett alkotás! A Van Gogh inspirálta képeket 125 festő alkotta meg, hogy az eredeti festmények megelevenedhessenek a filmvásznon. Az alkotó Dorota Kobiela és Hugh Welchman a lehető leghűebben kívánta filmvászonra vinni a művészetek egyik legkülönlegesebb figuráját, életét és munkásságát.

A film tehát egy életrajzi alkotásként értelmezhető leginkább, hiszen Van Gogh életéről szól általában, azon belül is utolsó napjaira és halálára fókuszál. Az eredeti képek mellett több, mint 800 levelet is felhasználtak a készítők, hogy növeljék az autentikusságot. A filmben olyan nevek szólalnak majd meg, mint Chris O’Dowd, Saorise Ronan, Jerome Flynn, Helen McCrory és Aiden Turner. A film zenéjét pedig Darren Aronofsky-nak és Clint Mansell-nek köszönhetjük.

A Loving Vincent csak bizonyos mozikba kerül egyáltalán bemutatásra, magyar forgalmazásról egyelőre nem tudni, de mi nagyon bízunk a fesztiválokban. Egy ilyen alkotást egyszerűen nem szabad kihagyni, mindegy, hogy az ember éppen rajong-e a festőért vagy nem. Ez már nem csak a festészetről szól, ez filmtörténeti állomás.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..