Hírek

Amy Schumer és az alkami szex

Kesz katasztrofa (trainwreck)

Magyarországot is eléri végre az Amy Schumer-jelenség! Schumer mostanában az egyik legfelkapottabb komika, a Kész katasztrófa című romantikus komédiának nem csak a főszereplője, de ő írta a forgatókönyvet is. A filmet Judd Apatow rendezte; hozzánk augusztus végén érkezik, de az amerikai mozikban már tegnap bemutatkozott és az első kritikák elég biztatóak. 

Judd Apatow vitathatatlanul megújította az amerikai komédiát. Az ő nevéhez fűződik a Freaks and Geeks és az Undeclared című kultikus tévésorozatok és olyan rendezőként olyan filmeket jegyez, mint a 40 éves szűz, Felkoppintva és a 40 és annyi. James Franco, Seth Rogen, Jonah Hill és Paul Feig (Koszorúslányok, A kém) karrierjét indította be és nem olyan rég nyitott a női szerzők felé is. Mint producer, Lena Dunham Csajok című sorozatát segítette, most pedig Amy Schumer van soron.

A standup világából érkező komikának már három éve saját vígjátéksorozata van. Az Inside Amy Schumer standup fellépések és abszurd, néha szürreális jelenetek keveréke. Talán a legnagyobb figyelmet a fenékrázós videoklip-paródiája kapta. Schumer ellentmondásos személyiség: egyrészt mondhatjuk, hogy kissé fárasztó és ízléstelen a humora, és rasszista poénjai is kiverték néha biztosítékot. Viszont felvállalja önmagát, és állást foglal a női egyenjogúság mellett.

Érdekes lesz figyelni, hogy alakulhat a Kész katasztrófa (Trainwreck) nézőszáma. Tulajdonképpen elég meglepő, hogy moziba küldik itthon, tekintve, hogy Schumer egyáltalán nem ismert nálunk. De talán Apatow neve és a romkom műfaja becsábítja az embereket a moziba.

Ha találgatni kellene az előzetes alapján, egy tipikus Apatow-féle romantikus filmet fogunk látni, sok improvizált dialógussal és káromkodással. És hiába az érdekes kiindulópont, a társadalmi normákat elutasító nő, aki sokat iszik és az alkalmi szexet keresi, valószínűleg ismét megkapjuk a konzervatív befejezést. A kritikák főleg ezt kifogásolják, és persze a másik szokásos Apatow hibát: túl hosszú a film. Ennek ellenére, valószínűleg egy jobb féle vígjátékra számíthatunk és az Amy Schumer-Bill Hader páros elég aranyosnak tűnik, hogy érdekeljen minket a sztori. Mellettük Tilda Swinton, Brie Larson és Vanessa Bayer  is feltűnik majd.

És ha már női komikák, a Tina Fey és Amy Poehler főszereplésével készült Sistersnek is kijött az első előzetese, amit Amerikában december 18-án mutatnak be, ugyanakkor, amikor az új Star Wars filmet.

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés