Hírek

Amy Schumer és az alkami szex

Kesz katasztrofa (trainwreck)

Magyarországot is eléri végre az Amy Schumer-jelenség! Schumer mostanában az egyik legfelkapottabb komika, a Kész katasztrófa című romantikus komédiának nem csak a főszereplője, de ő írta a forgatókönyvet is. A filmet Judd Apatow rendezte; hozzánk augusztus végén érkezik, de az amerikai mozikban már tegnap bemutatkozott és az első kritikák elég biztatóak. 

Judd Apatow vitathatatlanul megújította az amerikai komédiát. Az ő nevéhez fűződik a Freaks and Geeks és az Undeclared című kultikus tévésorozatok és olyan rendezőként olyan filmeket jegyez, mint a 40 éves szűz, Felkoppintva és a 40 és annyi. James Franco, Seth Rogen, Jonah Hill és Paul Feig (Koszorúslányok, A kém) karrierjét indította be és nem olyan rég nyitott a női szerzők felé is. Mint producer, Lena Dunham Csajok című sorozatát segítette, most pedig Amy Schumer van soron.

A standup világából érkező komikának már három éve saját vígjátéksorozata van. Az Inside Amy Schumer standup fellépések és abszurd, néha szürreális jelenetek keveréke. Talán a legnagyobb figyelmet a fenékrázós videoklip-paródiája kapta. Schumer ellentmondásos személyiség: egyrészt mondhatjuk, hogy kissé fárasztó és ízléstelen a humora, és rasszista poénjai is kiverték néha biztosítékot. Viszont felvállalja önmagát, és állást foglal a női egyenjogúság mellett.

Érdekes lesz figyelni, hogy alakulhat a Kész katasztrófa (Trainwreck) nézőszáma. Tulajdonképpen elég meglepő, hogy moziba küldik itthon, tekintve, hogy Schumer egyáltalán nem ismert nálunk. De talán Apatow neve és a romkom műfaja becsábítja az embereket a moziba.

Ha találgatni kellene az előzetes alapján, egy tipikus Apatow-féle romantikus filmet fogunk látni, sok improvizált dialógussal és káromkodással. És hiába az érdekes kiindulópont, a társadalmi normákat elutasító nő, aki sokat iszik és az alkalmi szexet keresi, valószínűleg ismét megkapjuk a konzervatív befejezést. A kritikák főleg ezt kifogásolják, és persze a másik szokásos Apatow hibát: túl hosszú a film. Ennek ellenére, valószínűleg egy jobb féle vígjátékra számíthatunk és az Amy Schumer-Bill Hader páros elég aranyosnak tűnik, hogy érdekeljen minket a sztori. Mellettük Tilda Swinton, Brie Larson és Vanessa Bayer  is feltűnik majd.

És ha már női komikák, a Tina Fey és Amy Poehler főszereplésével készült Sistersnek is kijött az első előzetese, amit Amerikában december 18-án mutatnak be, ugyanakkor, amikor az új Star Wars filmet.

https://www.youtube.com/watch?v=PFJgGSkiFGM

Bartal Dóra

Bartal Dóra az ELTE anglisztika alapszakán és filmelmélet és filmtörténet mesterszakán végzett. Szakdolgozatait gender és populáris film témakörében írta, ezen kívül dokumetumfilmekkel foglalkozik. Specializációja a coming-of-age film és a fesztiválok. 2014 óta foglalkozik írással, szerkesztéssel és filmfordítással.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com