Hírek

Monumentális kínai filmmel jubilál a Cinema Niche

A négy órás An Elephant Sitting Still budapesti vetítését Tarr Béla konferálja fel.

Szeptemberben tizedik, jubileumi alkalommal tér vissza a Cinema Niche. Egy budapesti és egy pécsi vetítést tartanak a 29 éves korában, a film befejezése után öngyilkosságot elkövető kínai író és filmrendező, Hu Bo egyetlen nagyjátékfilmjéből. Az An Elephant Sitting Still Pécsett a Cinema Niche állandó partnermozijában, az Apolló nagytermében, Budapesten pedig a Corvin mozi Korda termében, a főváros egyik legnagyobb mozivásznán tárul a nézők elé.

A hideg és reményvesztett tónusban visszhangzó alkotás egy nap alatt játszódik a kínai Hebei tartomány ipari sivárságában, és négy eltévelyedett lelket gyűjt össze egy mozaikos útvesztőben, amelynek folytonosan mozgásban lévő szereplői egyetlen grandiózus történetet mesélnek el a négy órás játékidőben.

A Corvin Moziban személyesen megjelenik és megszólal Tarr Béla, aki fiatalon elhunyt tanítványának és protezsáltjának magyarországi premierjét konferálja fel.

Hu Bo 1988-ban született Kínában, és 2014-ben a Pekingi Filmakadémián diplomázott. Distant Father (2014) című rövidfilmje a Golden Koala Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját nyerte el, a Night Runner (2014) című filmjét pedig a Taipei Golden Horse Film Academy válogatta be szelekciójába. Az akkor még készülő An Elephant Sitting Still című debütáló játékfilmjére 2016-ban nyert támogatást a FIRST International Film Festival Financing Forumon.

A következő évben Hu Bo részt vett a FIRST Training Camp elnevezésú worskhopon Tarr Béla irányításával, ahol elkészítette Man in the Well című rövidfilmet. Filmes pályafutása mellett két regényt is publikált Huge Crack és Bullfrog címen, mindkettő 2017-ben jelent meg, előbbi pedig első (és egyben utolsó) egész estés filmje forgatókönyvének alapjául is szolgált. Az An Elephant Sitting Still 2018-ban a Berlini Filmfesztivál Forum szekciójában debütált, az azóta eltelt években a nyugati sajtó kritikusai pedig kultstátuszba emelték. Rendszeresen felbukkan a múlt évtized legjobb filmjeinek válogatásában, többek között a The New Yorker vagy a The Hollywood Reporter listáin.

Vetítések:

2023. szeptember 9. szombat 18:30 Corvin Mozi

Jegyvásárlás itt, Facebook esemény itt

2023. szeptember 22. 18:00 péntek Apolló Mozi, Pécs

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. A szervezők keresik azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatják a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceket. Segítenek az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

A sorozat korábbi vetítései:

01. Pablo Larraín / The Club

02. Jia Zhangke / A Touch of Sin

03. Carlos Reygadas / Our Time

04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria

05. Gaspar Noé / Vortex

06. Terrence Malick / A Hidden Life

07. Riley Keough & Gina Gammell / War Pony

08. Albert Serra / Pacifiction

09. Hong Sang-soo / The Day He Arrives & The Woman Who Ran

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!