Hírek

Andrej Tarkovszkijról nyílt kiállítás a Műcsarnokban

Fotókon elevenedik meg Andrej Tarkovszkij (1932-1986) orosz filmrendező Tükör című önéletrajzi ihletésű filmjének képi világa a Műcsarnok új kiállításán, ami Emlékek tükre címmel kedd este nyílt Budapesten. 

Tarkovszkij a Tükör világa című önéletrajzi filmjének számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta. A kiállításon látható hatvan darab fekete-fehér családi, valamint a film forgatásán készült fénykép mellett Tarkovszkij apjának, Arszenyij Tarkovszkij költőnek nagyméretű molinókon egy-egy versrészlete olvasható. A kiállítást a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke rendezte.

Andrej A. Tarkovszkij a megnyitón elmondta, hogy húsz éve foglalkozik apja hagyatékának feldolgozásával, de nem régen találta meg az 1930-as években készült fényképeket, amelyekből sokkal több kiderült számára apja gyerekkorából, mint amit személyes beszélgetéseik során tudott meg. A Tükör szoros kapcsolatban áll a költészettel, amelyet nagyapja, Arszenyij Tarkovszkij versei ihlettek. A film vázát ezek a régi családi fotók adták meg – magyarázta Andrej A. Tarkovszkij.

A fotógyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába,

amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a rendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

Tükör

Enyedi Ildikó rendező (Testről és lélekről) a megnyitón méltatta Andrej Tarkovszkij rendezői munkásságát. Mint fogalmazott, „kis hal vagyok ugyanabban az óceánban, amiben ő a nagy fehér bálna”.

A kiállítás december 10-ig látható a Műcsarnokban.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com